Bošnjaci

Prof. Esad Rahic: Otvoreni pokušaj bugarizacije Bošnjaka i Goranaca na Kosovu

Pokušaj Bugarizacije

OTVORENI POKUŠAJ BUGARIZACIJE BOŠNJAKA I GORANACA NA KOSOVU

Juče je počela dvodnevna posjeta bugarskog predsjednika g. Rumena Radeva, kako on tvrdi, navodnoj bugarskoj zajednici na Kosovu (on pod pojmom bugarska zajednica podrazumjeva Bošnjake i Gorance iz Župe, Podgore, Prizrena i okoline i drugih dijelova Kosova, gdje oni žive, a u cilju postepene bugarizacije tamošnjih Bošnjaka i Goranaca.

U skladu sa tim biće otvoren “Ured za razvoj i integraciju Bugara u kosovsko drušvo” koje će aktivno raditi u budućem peridu na asimilaciji i bugarizaciji Bošnjaka i Goranaca.

Aktuelne kosovske vlasti su šutnjom propratile ovaj otvoreni atak na nacionalni identitet tamošnjih Bošnjaka i Goranaca, jer im je stalo do dobrih odnosa s Republikom Bugarskom, članicom EU i NATO pakta.

Naravno, Bugarska je našla saradnike u ovoj nedobronamjernoj misiji među domaćim političarima, koji su iz samo njima znanih iteresa, prihvatili da podrže bugarizaciju tamošnjeg stanovništva.

Domaći saradnici su osnovali “Udruženje za razvoj i integraciju bugarske zajednice na Kosovu” na čijem čelu su Denis Bajrami i Abaz Ademi (Ademi je potpredsjednik SDA Kosova).

Juče je ovom skupu prisustvovao i predsjednik SDA Kosova dr. Numan Balić, koji je gostima poželo dobroošlicu i poželio uspjeh u radu, odnosno uspjeh u asimilaciji tamošnjih Bošnjaka i Goranaca.

Kao najjači mamac za bugarsko nacionalno izjašnjavanje Bošnjaka i Goranaca poslužiće mogućnost da nakon toga mogu da dobiju bugarske pasoše, što bi im omogućilo da mogu bez vize da rade u zemljama Evropske unije.

SAOPŠTENJE DEMOKRATSKE STRANKE BOŠNJAKA I DEMOKRATSKE STRANKE VATAN – KOALICIJA VAKAT

Tim povodom Demokratska stranka Bošnjaka i Demokratska stranka Vatan – Koalicija Vakat su se oglasile sledećim saopštenjem:

“Povodom posjete predsjednika Bugarske, g. Rumen Radeva i njegove manipulacije o navodnoj bugarskoj zajednici na Kosovu:
VLASTI REPUBLIKE KOSOVA DA BRANE NEVEĆINSKU BOŠNJAČKU NACIONALNU ZAJEDNICU A NE DA NA SMANJENJU NJENOG (malog) BROJA GRADE ODNOSE S REPUBLIKOM BUGARSK0M !
Naša aktuelna vlast na centralnom i lokalnim nivoima, kosovska i međunarodna javnost ne smije prešutjeti težak atak na bošnjačku nacionalnu zajednicu na Kosovu kao opravdanje za šutnju zbog interesa Države Kosovo o dobrim odnosima s Republikom Bugarskom, članicom EU i NATO pakta.
I ovom posjetom bugarskog predsjednika Kosovu, na žalost, intenzivirani su 10-to godišnji pokušaji države Bugarske da se pošto-poto formira bugarska zajednica na Kosovu, i to od pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u općini Prizren i Dragaš, uvijek tako izjašnjenih i u bivšoj državi i u sadašnjoj Državi Kosovo, na svim popisima stsnovništva, računajući i posljednji u R. Kosovo iz 2011. godine.
Nikada nije bilo Bugara u Župi, Podgori i Gori, ni u gradu Prizrenu ili drugim kosovskim mjestima !
Nema ni sad bugarske zajednice, ima par manipulatora koji zloupotrebljavaju potrebu za studijama nekih naših mladih ljudi i u Bugarskoj.
Država Bugarska vrši teške manipulacije koristeći i te studente iz naše zemlje u Sofiji i drugim bugarskim gradovima, koje predstavlja kao navodne pripadnike bugarske dijaspore u R. Kosovo?!
Ima mnogo elemenata da te manipulacije debelo naplačuje od fondova EU.
I ova dvodnevne posjeta bugarskog predsjednika Rumena Radejeva zvaničnicima R. Kosova i takozvanoj bugarskoj zajednici u Prizrenu, danas, protekla je u znaku tih manipulacija. Čak uz ‘dekor” i sveštenika Bugarske pravoslavne crkve, otvorena je i nekakva kancelarija u Prizrenu ?!
Vlasti Republike Kosova ne smiju dozvoliti ovaj nedopustivi atak na Bošnjake Kosova, i tražiti opravdanje za svoju šutnju, ili prečutno odobravanje ovih provokacija.
Bošnjaci Kosova su potpisnici Deklaracije o nezavisnosti Republike Kosovo. Bošnjaci Kosova su učesnici u svim historijskim etapama i ratovima za očuvanje ovih prostora i njihove rodne grude.
Bošnjaci Kosova su aktivni učesnici u kosovskom političkom i javnom životu.
Nastava u školama za bošnjačku djecu se odvija na bosanskom jeziku, od poslije kosovskog rata 1999.!
Bugarska država je, na žalost, zasebno u Prvom, a slično i u Drugom svjetskom ratu, ostavila krvave tragove nad našim narodom na prostorima Župe, Podgore i dijelom Gore, kao i na još nekim prostorima Kosova.
Institucije Republike Kosovo treba da znaju da bilo kakva vrsta podrške, kao ova oko današnje posjete predsjednika Bugarske, i one prošlogodišnje posjete potpredsjednice Bugarske, za nas Bošnjake znači neopravdana podrška sistemskoj asimilaciji nad nama, smišljenoj u političkom i državnim krugovima Bugarske.
Ovakvi postupci će imati dugotrajne negativne posljedice na bošnjačku nacionalnu zajednicu koja je autohtoni manjinski narod na Kosovu, čiji je broj, na žalost, jako umanjen svih ovih godina!
Demokratska stranka Bošnjaka i Demokratska stranka Vatan – Koalicija Vakat će i dalje biti i ostati privržena u borbi protiv pokušaja nasilne asimilacije dijela Bošnjaka u ‘bugarsku zajednicu’.
Naglašavamo da ćemo ovu borbu voditi na legalan, demokratski i po ustavu i zakonima Kosova, te propisima EU, kako bi se spriječilo daljne smišljeno i suptilno podržano opasno narušavanje integriteta bošnjačke zajednice Kosova od strane političkih krugova države Bugarske.
Pozivamo sve bošnjačke parlamentarne i vanparlamentarne stranke, NVO, intelektualce i medije da reaguju oko ovog pitanja koje je u direktnoj vezi sa opstankom našeg naroda u Republici Kosovo.
Pozivamo sve relevantne institucije Kosova i Međunarodnu zajednicu da zaustave ove manipulacije i pokusaj asimilacije bošnjačke zajednice.
Pozivamo sve Bošnjake Kosova da ne nasjedaju na manipulacije političkih krugova iz bugarske države, koja za cilj ima samo da unese nered i novu podjelu među malobrojnim Bošnjacima Kosova, kako bi Bošnjaci, nametanjem, poprimili bugarsku kulturu, obićaje i tradiciju.
U mnogim zemljama Balkana studiraju mladi Bošnjaci i niti u jednoj od njih se ne traži da se izjasne za većinsku naciju u toj državi!
Pozivamo sve organe reda i zakona u R. Kosovo da se zainteresiraju i preduzmu zakonske radnje protiv pojedinih domaćih manipulatora koji za svoje sitne finansijske interese i navodne pasoše R. Bugarske, rade otvoreno na nestanak svoga naroda.”

Ostaje nejasno, mada se može nazreti o čemu se radi, zbog čega čelnici SDA Kosova svojim nastupom na ovom skupu kroz koje provejava podrška i učešćem u pomenutom Udruženju pomažu asimilaciji i bugarizaciji tamošnjih Bošnjaka i Goranaca. U svakom slučaju ovakvo njihovo djelovanje je protivno interesima naroda kojem bar formalno pripadaju.

Ovo što oni čine, je direktna pomoć onima koji žele da asimiliranju Bošnjake i Gorance na Kosovu.

Ovakvo djelovanje se može slobodno okvalificirati kao rad protiv interesa bošnjačkog i goranskog naroda.

Esad Rahić

Izvor članka:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02iicSDpjZkFXQkyj9AvBnBeYk82AA8JitiUf8qxJMWtxSKCULiwv1L1hstYr8jPizl&id=100003332562257&mibextid=Nif5oz


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button