Vijesti

Bezvižni režim: Pravila za putovanje putem bezviznog režima

Od danas, 1. januara, građani Kosova moći će da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora do 90 dana u periodu od 180 dana.


Ovaj režim, međutim, nosi određena pravila koja se moraju poštovati, inače slijedi novčana kazna ili zabrana ulaska.
Predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti su krajem godine pozvali građane da poštuju sva pravila koja su dio sistema liberalizacije viznog režima.


Putovanje bez viza omogućava građanima Kosova da putuju bez vize za kratke boravke kao turisti, ali i da posete prijatelje ili porodicu, učestvuju u kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, lečenju, za kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari, konferencije, radionice, ljetne škole i sve slične aktivnosti.


Građanin može boraviti 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana unutar šengenskog prostora.
“Ako putujete više puta, treba pažljivo izračunati dane boravka, jer ukupan period boravka ne bi trebalo da prelazi ukupno 90 dana u periodu od 180 dana”, saopšteno je iz Evropske integracije Kosova.
Za putovanje bez vize potrebni su važni dokumenti kao što su biometrijski pasoš, dokaz o svrsi putovanja, rezervacija smještaja, podaci o putovanju, automobilski dokumenti ako putujete s njom i dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima. Međutim, vizna liberalizacija vam ne dozvoljava da radite, pohađate školu ili studirate u šengenskom području.


Kršenje pravila ili zloupotreba ovog prava može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući novčane kazne, napomenu u vašem pasošu i zabranu ulaska u šengenski prostor do pet godina.
Kako funkcionira pravilo od tri mjeseca u pasošu za ulazak u šengenski prostor?
„Da biste ušli u šengenski prostor, važno je imati pasoš sa dovoljnim rokom važenja. Vaš pasoš mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma odlaska iz šengenskog prostora. Na primjer, ako planirate da uđete u šengenski prostor 1. marta 2024. i izjavite graničnoj policiji da ćete ostati do 15. marta 2024., tada vaš pasoš mora biti važeći najmanje do 15. juna 2024. godine, odnosno tri mjeseca nakon datuma planirani povratak”, saopštili su iz Evropske integracije Kosova.
Institucije zemlje pokrenule su jednomjesečnu kampanju u svim opštinama za informisanje građana o procedurama za liberalizaciju viznog režima.
O pravilima bezviznog kretanja građani se informišu putem informativnih materijala i kvizova o evropskim integracijama.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button