Bošnjaci

UMJETNOST ZA HISTORIJSKO BUĐENJE SVJEDOCI ISTINE: Proučavanje Prošlosti kroz Objektiv Umjetnosti

Današnji dan bio je obilježen jedinstvenim događajem u srcu našeg grada – izložbom “SVJEDOCI ISTINE: Izložba fotografija srpskih zločina i genocida nad Bošnjacima”. Organizirana od strane NVO “URID” i predanih mladih Bošnjaka, ova izložba predstavlja prvi put da su Bošnjaci javno podigli svijest o zločinima koji su se dogodili tijekom ratnih sukoba.

No, unatoč važnosti ovog događaja, duboko smo razočarani što nijedan politički predstavnik Bošnjaka Kosova nije bio prisutan da podrži ovu inicijativu. Ovaj događaj bio je prilika za zajednički dijalog i suočavanje s prošlošću, no politika je očigledno stala iznad te potrebe.

Unatoč tome, raduje nas što smo imali čast ugostiti posjetitelje iz svih zajednica na Kosovu. Bilo je posebno srceparajuće primiti izraze sućuti i žalosti od para iz Holandije. Oni su izrazili duboko žaljenje nad stradalim civilima iz Srebrenice, s obzirom da je u trenucima genocida Holandija bila uključena kroz UN na prostoru Srebrenice.

Ova izložba, osim što je umjetnički izričaj, ima i duboko društveno značenje. Pružila je priliku za dijalog i suočavanje s istinom, prenošenje poruke o važnosti pravde, pomirenja i razumijevanja među zajednicama.

Uz zahvalnost svima koji su prisustvovali i podržali ovaj događaj, ostaje nam nada da će se s vremenom prepoznati važnost ovakvih inicijativa u izgradnji mostova prema zajedničkoj budućnosti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KosovoPress

Više iz rubrike

Back to top button