Ekonomija

OGROMNE ZALIHE Ovo su sela i gradovi Kosova koji “spavaju” na zlatu i srebru

Kosovo je poznato po svom podzemnom bogatstvu, posebno zlatu i srebru. To je jedan od razloga zašto Srbija vodi tako veliki rat da bi dobila sjever Kosova.

Podaci o podzemnom bogatstvu zemlje predstavljeni su u Rudarskoj strategiji Kosova. Zlato je jedan od minerala koji obogaćuje podzemlje Kosova.

U Strategiji rudarstva se navodi da se zlato pojavljuje čisto (prirodno) i u aluvijalnim naslagama rijeka, ali su se zlato i srebro do sada vadili samo iz ruda olova i cinka.

U Rudarskoj strategiji, podaci se zasnivaju na nekoliko istraživanja koja su sprovedena na ogromnoj teritoriji Artane, Junika, u reci Tërnavë, Dragašu, kod Prekovca (Kriva Reka), Gllamë i istočno od Koretiša.

Rudnik Artana (bivši Novobrdo) je najbogatiji u smislu zlata. Procjenjuje se da ovaj rudnik ima zalihe zlata do 2.700 kilograma.

„Zlato, koje se odnosi na mineralizaciju i olovno-cinkana nalazišta, na mjerljivom nivou ima u rudniku Artana, gdje je sadržaj zlata veći i ovaj rudnik je poznat kao mjesto sa najvećim sastavom zlata na Kosovu. Zalihe zlata u rudniku Artana procjenjene su na 2.700 kg“, navodi se u Rudarskoj strategiji Kosova.

Nadalje, Strategija prikazuje podatke o sadržaju zlata u svakoj eksploatisanoj toni. Na primjer, u Stantërgu se procjenjuje da je sadržaj zlata u jednoj toni samo 0,6 grama.

„Prema lokacijama, procjenjeni su sljedeći sadržaji zlata: Stantërg: 0,6 g/t, Bellobërdë: 0,7 g/t, Cernac: 1,0 g/t, Hajvali: 0,5 g/t, Kizhnica: 1,1 g/t, Badovc: 0,25 g/t t, Artan: 1,6 g/t, Crepulë: 0,13 g/t“, dalje se navodi u Strategiji rudarstva.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
stilolapsi.com

Više iz rubrike

Back to top button