Društvo

BEZ VIZA U EU I pored vizne liberalizacije jedna evropska država ne dozvoljava ulaz, evo o koj se državi radi…

Španija će Kosovo i dalje smatrati samo “teritorijom sa kojom Evropska unija ima odnose”, ne priznajući čak ni liberalizaciju viza zbog nepriznavanja kosovskih pasoša. 1. januara, kada se ukine vizni režim za Kosovare u šengenskoj zoni, isto se neće odnositi na Španiju.

Ovo je saopštila portparolka Evropske komisije za unutrašnje poslove Anitta Hiper, koja je rekla da će dugo očekivana liberalizacija Kosovara naići na odbijanje: Španija.

“Priznavanje putnih isprava je državna nadležnost. Među zemljama Šengena, sve osim jedne zemlje priznale su putne isprave Kosova. To znači da će liberalizacija viza za Kosovo omogućiti nosiocima kosovskih pasoša da putuju bez viza u sve ove zemlje, osim u jednu od njih”, citira Radio Slobodna Evropa.

Za razliku od ostale četiri nepriznate države u Uniji koje, iako ne priznaju kosovsko državljanstvo, barem prihvataju dokumenta, Španija je i dalje rigidna u svom stavu.

Konačno, Evropski parlament je dao zeleno svetlo za ukidanje viznog režima za Kosovare, gde će od 1. januara svi nosioci kosovskih pasoša moći slobodno (90 dana) da putuju unutar šengenskog prostora.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button