Hronika

Klinički centar Kosova Pirotehnička sredstva: Prijavljeno na stotine slučajeva u posljednja 24 časa

Jedno dijete izgubilo prste u novogodišnjoj noći

U Klinici hitne pomoći Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u posljednja 24 časa registrovano je ukupno 290 slučajeva.

Njih 25 je povrijeđeno pirotehničkim sredstvima.

U vezi sa ovim slučajevima govorio je nadležni lekar u KKUK-u Avdush Bajgora.

Bajgora je rekao da su djetetu amputirana dva prsta, dok je slijepim metkom povrijeđen pacijent, koji je operisan i trenutno se nalazi na liječenju na Hirurgiji.

On je za KosovaPres rekao da je bilo i četiri slučaja povreda oka, od kojih su dva, kao posledica prodora pirotehničkih čestica, povredila rožnjaču oka, prenosi Klankosova.

“U dosadašnjem toku 24 sata u Urgentnom centru pomoć je zatražilo ukupno 290 pacijenata, računajući sinoćnju, a današnju smjenu njih 250, pomoć je zatražilo ukupno 50 pacijenata. Od toga je 25 pacijenata povrijeđeno pirotehničkim sredstvima a povrede su ekstremiteta, pri čemu treba izdvojiti jedno dijete kojem su amputirana dva prsta lijeve ruke, imamo jednog pacijenta ranjenog slijepim metkom, pacijent je operisan. koji je trenutno na hirurgiji. Također, zabilježeni su i slučajevi povreda oka, ukupno 3-4 pacijenta, od kojih su dva, kao posljedica prodora fragmenata eksplozivne naprave, prodrla u rožnicu oka”, rekao je Bajgora.

Doktor Bajgora je naglasio da je ove godine svijest građana znatno veća nego prethodnih godina, jer imaju manji broj pacijenata povrijeđenih pirotehničkim sredstvima.

“Što se tiče saobraćajnih nezgoda, nije ih bilo mnogo i stanje pacijenata je stabilno. Može se primijetiti da je masovna svijest mnogo veća nego prethodnih godina, a imamo izuzetno mali broj u odnosu na prethodne godine, pacijenata povrijeđenih pirotehničkim sredstvima”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, članovi porodice treba da drže otvorene oči, posebno djeci, kako ne bi bili u kontaktu sa pirotehničkim sredstvima.

„Uvijek apelujemo na članove porodice u pogledu brige o članovima porodice, mogu reći da treba da drže otvorene oči, posebno djeci, kako im ne bi dozvolili da dođu u kontakt sa pirotehničkim sredstvima koja mogu biti fatalna, a posebno sa povrede ekstremiteta i povrede oka”, izjavio je.

Starosna doba povređenih je različita, od djece pa do 60 godina.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button