Lokalne

OPĆINA PRIZREN U Donjem Ljubinju otvoren pogon za preradu bobičastog voća i ljekovitog bilja (FOTO)

Jučer je otvoren pogon za preradu bobičastog voća i ljekovitih bilja u Donjem Ljubinju. Ovaj pogon predstavlja značajan korak naprijed u razvoju poljoprivrede i ekonomije ovog područja. Lokalno stanovništvo će imati priliku da unaprijedi svoje poljoprivredne aktivnosti i ostvari dodatne prihode kroz preradu i prodaju proizvoda.

Projekt je finansirala turska organizacija TIKA (Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju), čime je demonstrirana podrška i saradnja između Turske i Kosova u oblasti poljoprivrede. Ovaj pogon ne samo da će pomoći lokalnom stanovništvu, već će doprinijeti i razvoju poljoprivrede na nacionalnom nivou.

Uz prisustvo visokih zvaničnika i predstavnika vojske, otvaranje pogona je privuklo pažnju šire javnosti. Ambasador Turske, zamjenica premijera Kosova, Ministar za regionalni razvoj i predsjednik TIKE su zajedno sa ostalim zvanicama izrazili podršku i važnost ovog projekta. Ova vrsta saradnje između država i organizacija može donijeti brojne benefite, uključujući podizanje standarda života i ekonomski napredak.

Pogon za preradu će omogućiti lokalnim proizvođačima da svoje sirovine pretvore u visokokvalitetne proizvode. Jedan od proizvoda budućnosti ovog pogona bit će brašno od malina. Ovaj proizvod budućnosti predstavlja inovativan i tražen proizvod na tržištu, koji može donijeti dodatne prihode proizvođačima. Brašno od malina ima raznovrsne primjene u prehrambenoj industriji i može biti korišteno u proizvodnji kolača, peciva, sladoleda i drugih proizvoda. Osim što je bogato hranjivim sastojcima, brašno od malina ima i ljekovita svojstva, što ga čini još privlačnijim za potrošače.

Lokalno proizvedeni proizvodi već su uspješno plasirani na tržištima Evrope. Ova činjenica dodatno potvrđuje kvalitetu i potencijal poljoprivrednih proizvoda iz ovog regiona. Zahvaljujući otvaranju pogona za preradu, očekuje se da će se obim proizvodnje i izvoza značajno povećati u narednim godinama.

Ismet Osmani, predsjednik udruženja Agro RedGold, ističe da je otvaranje ovog pogona ključno za napredak i razvoj poljoprivrede na ovom području. On naglašava da će ova investicija pružiti lokalnim poljoprivrednicima nove mogućnosti za unapređenje njihovih aktivnosti, povećanje prinosa i kvaliteta proizvoda. Osmani također ističe da će se ulaganje u preradu bobičastog voća i ljekovitih bilja značajno isplatiti, kako za proizvođače tako i za državu, pružajući novi impuls za ruralni razvoj.

Ukupno, otvaranje pogona za preradu bobičastog voća i ljekovitih bilja u Donjem Ljubinju ima potencijal da transformiše lokalnu ekonomiju i podstakne razvoj poljoprivrede na širem području. Ova investicija je važan korak ka jačanju poljoprivrednog sektora i otvaranju novih mogućnosti za lokalno stanovništvo. Ujedno, predstavlja i primjer uspješne međunarodne saradnje i podrške između Turske i Kosova u ostvarivanju zajedničkih ciljeva razvoja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Autor
Daut Šabani
Izvor
KosovoPress

Više iz rubrike

Back to top button