Lokalne

"DUVSKA KLISURA SMRTI" Protest u Rečanu: Najavljeno zatvaranje puta zbog opasnosti

Mještani Župe pripremaju se za masovni protest zakazan za nedjelju, 3. septembar, kako bi izrazili duboku zabrinutost zbog nesigurnih uslova na putu Prizren – Rečane, koji predstavlja ozbiljnu opasnost za školsku djecu i ostale stanovnike ovog područja.

Svaki dan, prolaznici i stanovnici Župe suočavaju se s konstantnim odronima kamenja duž puta. Ovi odroni nisu bezazleni – radi se o velikim komadima kamena koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za prolaznike. Školska djeca koja svakodnevno koriste ovu rutu posebno su ugrožena, a roditelji su opravdano zabrinuti za njihovu sigurnost.

Protest je organizovan od strane Bošnjačke partije na Kosovu “Naša Inicijativa”, koja je prepoznala hitnost situacije i želi skrenuti pažnju vlastima na neophodnost brze akcije.

Ključna tačka protesta je zatvaranje puta na jedan sat, osim u slučajevima hitne pomoći i sličnih izuzetaka. Ovaj korak ima za cilj privući pažnju nadležnih institucija i potaknuti ih da se što prije angažuju na rješavanju problema.

“Naša djeca su u opasnosti svaki put kada krenu u školu ili se vrate kući. Ne možemo više čekati da se nešto loše desi. Tražimo hitne mjere i rješenja kako bi ovaj put bio siguran za nas i našu djecu”, istakao je jedan od organizatora protesta.

Lokalne vlasti su upoznate sa situacijom i zahtjevima građana, ali dosadašnji odgovor nije bio adekvatan. Mještani regiona Župe su odlučni da nastave sa mirnim protestom sve dok se ne osigura siguran put za njih i njihovu djecu.

Protest u Rečanu ističe važnost solidarnosti zajednice i odlučnosti građana da se bore za svoja prava i sigurnost. Očekuje se da će veliki broj ljudi pridružiti ovom protestu i dati svoj doprinos iznalaženju rješenja za dugotrajni problem.

Protest će biti održan 03. septembra 2023. godine u selu Rečane.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
KosovoPress

Više iz rubrike

Back to top button