Društvo

OTVORENA VRATA Potpisan akt o liberalizaciji viznog režima za Kosovo

U srijedu je u Strazburu potpisan pravni akt Evropske unije (EU) za liberalizaciju viza za Kosovo, nakon kojeg ostaje još samo da se u Službenom glasniku EU objavi odluka o bezviznom režimu za građane Kosova od 1. januara 2024.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i švedska ministarka Jessika Rosvalt, za i u ime predsjedavajućeg EU, potpisale su 19. aprila pravni akt kojim se na listu zemlja kojima nije potrebna ulazna viza za zemlje zapadne Evrope dodaje i Kosovo.

Radi se o međuinstitucionalnoj proceduri nakon što je odluka o ukidanju viznog režima za građane Kosova usvojena u Evropskom parlamentu 18. aprila.

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU koje sledi za dvadesetak dana odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Bislimi: ‘Nema više izgubljenih prilika za građane’

Izvještač za vize za Kosovo This Reuten rekao je na konferenciji za medije 19. aprila rekao da će građani Kosova od 1. januara 2024. godine moći da putuju bez viza u šengenski prostor. On je nazvao nepravednim “i nerazumnim” odlaganje bezviznog režima za Kosovo koje je “naporno radilo i ispunilo (kriterijume) pre mnogo godina”.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi je na konferenciji za novinare rekao da od januara neće više biti “hiljade izgubljenih prilika” za građane Kosova. On je rekao da se ova odluka prvenstveno odnosi na građane, ali i na to da “Kosovo bude bliže EU, ali i da EU bude bliže Kosovu”.

On je dodao da će vlasti pokrenuti kampanju podizanja svijesti o ograničenjima koja dolaze s liberalizacijom viznog režima.

Bislimi je bio na ceremoniji potpisivanja zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gërvalla-Schwarz.

Procedure okončane

Prethodno, sve procedure u procesu odlučivanja o bezviznom režimu su okončane u utorak 18. aprila kada je na plenarnoj sjednici usvojena odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Međutim, kosovski građani treba da čekaju početak naredne godine da bi uživali bezvizni režim sa evropskim zemljama.

Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći paralelno sa funkcionisanjem Informativnog sistema ETIAS, ali ne kasnije od 1. januara 2024 godine.

Kada je odluka usaglašena, mislilo se da će sistem ETIAS biti funkcionalan 1. novembra 2023. godine. Međutim, sada je već izvesno da se funkcionalnost ETIAS-a odlaže do kasnije naredne godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button