BošnjaciKosovoVijesti

Historija sela: Gornje Ljubinje (FOTO/VIDEO)

Gornje Ljubinje, najveće Bošnjačko selo u Sredačkoj Župi, kraj Prizrena – Historija

Selo Ljubinje pominje se u Hrisovulji cara Stefana Dušana iz 1348. godine.
Danas su to dva zasebna sela Gornje i Donje Ljubinje.

U spisku sela nahije Prizren iz Opšteg popisa prizrenskog sandžaka iz 1571. godine nalaze se sva sela Sredačke župe, u vrijeme vladavine Sultana Selima II (1566-1574). Selo Ljubinje koje pripada Prizrenu, pripadalo je dio zameta Alija, miralija lijevog krila Paša sandžaka. Po navedenom popisu stanovnika selo je imalo: 52 domaćinstava, a neoženjenih je bilo 14.

Gornje Ljubinje koje se nalazi oko 16km od Prizrena, danas je najveće muslimansko selo u Sredačkoj Župi.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine selo broji 1925 stanovnika, od toga 981 muških i 944 ženskih stanovnika.
Nacionalna struktura stanovništva:
Bošnjaka: 1873;
Goranaca: 1;
Ostalih: 44;
Ne želi se izjasniti: 5;
Sa nedostupnim podacima: 2.


Međutim, ovdje se jasno vidi, kao i kod popisa stanovništva svih sela u Župi da su brojke netačne. Razlog tome je da žitelji koji su na privremenom radu u zemljama Zapada i drugim zemljama nisu popisani.


Po podacima Mesnog odbora sela Gornjeg Ljubinja na dan 10. marta 2014. godine selo broji 3052 stanovnika sa 536 domaćinstava. Kad pogledamo brojno stanje vidi se evidentna razlika u broju nepopisanih stanovnika.


Prezimena u Gornjem Ljubinju: Ademi, Ademović, Avdić, Bajrami, Bajramović, Dani, Đemić, Elezi, Fehimović, Fetović, Zećirović, Hasanović, Ibra, Kaplani, Kasi, Limani, Lutvić, Ljimani, Maksuti, Mamuti, Mahmuti, Memedović, Meta, Osmani, Osmanagić, Hodža, Rama, Redžepović, Saitović, Salković, Salihović, Sezairi, Uka, Fazli, Fazliji, Šabani, Šaipi, Šaipić, Zijović.


Po nekim kazivanjima džamija u Gornjem Ljubinju prvi put je podignuta 1571. godine.


Po zapisima imama rahmetli Fehima Osmani, prva džamija u selu podignuta je krajem 16. vijeka, negdje oko 1590. godine. Adaptirana je u 17. vijeku, negdje oko 1670. godine. Dograđivana je za 6 metara dužine i 1 metar visine 1933. godine, a munara je 1960. godine podignuta za 3 metara.


Adaptacija krovne konstrukcije izvršena je 1967. godine. Na lokaciji postojeće džamije 1991. godine podignuta je iz temelja nova džamija sa velikim minaretom.


Prvi put, škola je otvorena 1926. godine u Donjem Ljubinju, a pohađala se zajedno sa učenicima iz Gornjeg Ljubinja.


Preuzeto iz knjige: “FONETIKA I MORFOLOGIJA GOVORA SREDAČKE ŽUPE – BEDRIJA ŠABANI”


Slike i videi iz Gornjeg Ljubinja:

Gornje Ljubinje škola
Svadba Gornje Ljubinje
Spomen ploča ubijenim u Baru Gornje Ljubinje
Hatma Dova 2021. Gornje Ljubinje





Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button