Društvo

NISKE PLATE Sejdiu: Za tri nedjelje 13 ljekara dalo otkaz

Predsjednik Komore ljekara Kosova Pleurat Sejdiu upozorava na haos u zdravstvenom sistemu i ukazuje da je 13 ljekara za tri nedjelje odustalo od radnog odnosa u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru u Prištini, prenosi Ekonomia Online.

Sejdiu ističe da je neadekvatna finansijska nadoknada razlog što ljekari napuštaju državni sistem.

„Nije sve u tome što su svi fokusirani na visinu koeficijenta. Problem vidimo u drugom djelu zakona. U narativnom djelu, u naknadama, u isplatama ljekara. Mi kao ljekari možemo da smatramo da smo dobro rangirani, prihvatljivo je da koeficijent bude vladin, ali razlog što ljekari napuštaju Kosovo je upravo finansijski”, kaže Sejdiu.

Drugi razlog što zdravstveni sistem napuštaju ljekari su uslovi rada, dodaje Sejdiu.

„Samo za ove tri nedjelje imamo 13 ljekara manje. Razliku i dalje prave uslovi rada, ako bi se uslovi rada regulisali, plata čak niža od one u privatnom sektoru bi navela ljekare da ostanu, ali uslovi rada i odnos sa platom su ono što bi trebalo da obezbjedi dostojanstveni život“, kaže Sejdiu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button