Društvo

ZVANIČNA POTVRDA Liberalizacija viza za Kosovo na dnevnom redu 13. oktobra

Češka, koja trenutno predsjedava EU, potvrdila je da je zvanično je na dnevni red Savjeta EU, koji će se održati 13. oktobra u Briselu, stavila raspravu o liberalizaciji viza za Kosovo, prenosi Reporteri.

Kako se navodi, Evropska komisija je u junu 2016. godine ocjenila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, ali je postavila uslov za finalizaciju procesa da se postigne sporazum o ratifikaciji demarkacije granice između Kosova i Crne Gore i da ima rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije na Kosovu.

Zatim je 2018. Evropska komisija zaključila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i predložila liberalizaciju.

Evropski parlament je podržao ovu odluku, međutim Francuska i Holandija nisu se složile sa ocjenama Komisije u cijelini. Među njihovim zabrinutostima bilo je povećanje broja stanovnika Kosova koji bi ciljali na EU i zloupotrebili slobodu kretanja za traženje azila u evropskom bloku.

Zvaničnici EU smatraju da je sada “pozitivan trenutak za liberalizaciju viza za Kosovo”, dodajući da bi taj proces “trebalo da bude okončan u roku od nekoliko mjeseci”.

Ako se postigne usklađenost, liberalizacija viza će se primjeniti na nosioce biometrijskih pasoša Republike Kosova.

Portal Reporteri navodi da će se liberalizacija viza za Kosovo naći kao peta tačka dnevnog reda.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button