Društvo

RADIO KOSOVA Kosovo može biti jedna od zemalja koje mogu da prodaju ugalj Njemačkoj

Kosovo može biti jedna od zemalja koje mogu da prodaju ugalj Njemačkoj, zbog toga što Njemačka od 1. avgusta više neće kupovati ni gas ni ugalj od Rusije.

Šefovi privrednih komora na Kosovu ovu situaciju vide kao veoma dobru priliku za Kosovo. Međutim, proizvodni i izvozni kapaciteti ostaju problem.

Njemačka je upozorila da od 1. avgusta više neće kupovati ugalj od Rusije. Prema riječima predsjednika Aalijanse biznisa Kosova Agima Shahinija, ovo je dobra prilika za Kosovo, jer smatra da Kosovo može da bude jedna od zemalja koja može da snabdjeva Njemačku ugljem.

 „U slučaju da Njemačka više ne dobija gas i ugalj iz Rusije, velike su šanse da će Kosovo biti jedna od zemalja koje će izvoziti ugalj, jer su rezerve uglja Kosova toliko velike da će za narednih 600 godina biti dovoljno rezervi. Vlada Kosova ovdje mora da bude veoma fleksibilna, da ponudi mogućnost korišćenja kosovskog uglja zemljama na Balkanu, ali i drugim zemljama, kako bi se prevazišla kriza“, rekao je on za Radio Kosovo.

Shahini je naglasio da u nedostatku gotove prodaje energije, Kosovo ima mogućnost da prodaje ugalj za energiju u mnogim evropskim zemljama.

Predsjednik Privredne komore Kosova Skender Krasniqi rekao je da Kosovo ima izuzetnu priliku da ima više izvoza u EU kao rezultat trenutne situacije i rata u Ukrajini. On je, međutim, rekao da to zavisi od proizvodnih i izvoznih kapaciteta.

„To je problem koji imamo posebno zbog transporta, željezničke pruge koja je prepreka za naše međunarodne transporte. Međutim, Kosovo ima veoma velike mogućnosti u ovom pravcu ovog izvoza uglja i drugih proizvoda u Evropu kao rezultat njihove vanredne potražnje, ali i njihovog interesovanja da se iz Azije i zemalja proizvođača prebace u prozapadne zemlje“, rekao je Krasniqi.

Šef Privredne komore je za Radio Kosovo rekao da se kontinuirano sastaju sa njemačkim organizacijama koje su zatražile više podataka o mogućnostima uvoza sa Kosova.

Podsjećamo, Kosovo je peta zemlja u svijetu po rezervama uglja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Kosova

Više iz rubrike

Back to top button