Društvo

VIZNA LIBERALIZACIJA Pula: Očekujem da građani Kosova od iduće godine putuju bez vize

Ekspert za međunarodne odnose Shqiprim Pula kazao je bi, ukoliko ove godine bude doneta odluka o viznoj liberalizaciji, procedura ukidanja viza za građane Kosova trajala bar još godinu dana, prenosi Ekonomia Online.

“U oktobru ove godine je sljedeći samit Evropske unije, a posljednji za ovu kalendarsku godinu će biti 15-16. decembra, na dnevnom redu možda se nađu pitanja koja se tiču ukidanju viznog režima za građane Kosova. Čak i ako bude doneta odluka o liberalizaciji viznog režima, ona će početi da se sprovodi sljedeće godine, zbog procedura za koje je potrebno vrijeme“, rekao je Pula.

Pula je napomenuo da Evropski parlament otvoreno podržava liberalizaciju viza za Kosovo, o čemu svedoči i nedavno usvojena rezolucija.

“Ispostavlja da je Evropski parlament jedina institucija Evropske unije koja otvoreno podržava ne samo pitanje statusa Kosova kao države, već i ukidanje viznog režima. Ali, nesreća je što takve rezolucije nisu obavezujuće i što ih države članice ne uzimaju kao obavezujuće za primjenu. Međutim, to je način da nam se pokaže podrška i da se pokaže neophodnost ukidanja viznog režima. Koliko će države članice, u ovom slučaju Evropski savjet, to uzeti u obzir, ostaje da se vidi”, rekao je Pula.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button