Politika

SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU Lajčak obradovao Kosovo današnjom izjavom: Ukida li EU sankcije prema ovoj zemlji?

U sadašnjim okolnostima ne izgleda dobro da je Kosovo pod negativnim mjerama EU i to pitanje se mora riješiti, rekao je Lajčak

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, najavio je moguće ukidanje sankcija EU prema Kosovu zbog posljednjih dešavanja na sjeveru zemlje.

Ponovio je evropski stav o tome kako se normalizacija mora postići dijalogom i da je to jedino moguće rješenje.

– 24. septembar nije bio slučajan. Bila je to strašna stvar koja se dogodila i to treba dobro istražiti. Činjenica je da su se mnoge stvari promijenile i da će utjecati na nastavak dijaloga u mnogim aspektima, ali postoji jedna stvar koja se nije promijenila i neće se promijeniti je da je za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije potreban sporazum, koji znači kompromis, koji možemo postići samo kroz dijalog, rekao je Lajčak.

Ističe da ko god kaže da je dijalog mrtav, taj kaže da je evropska budućnost mrtva, “jer put Kosova i Srbije u Evropu ide kroz normalizaciju”. 

Potom je govorio o mogućem ukidanju sankcija za Kosovo i dodao da će lično podržati tu eventualnu odluku.

– U sadašnjim okolnostima ne izgleda dobro da je Kosovo pod negativnim mjerama EU i to pitanje se mora riješiti. (Skidanje sankcija) To je jedna mogućnost koju ću lično podržati, kazao je on.

Evropska unija je, podsjećamo, Kosovo sankcionisala u junu, a kao razlog su naveli to što Kosovo “nije uzelo u obzir zahtjeve za poduzimanje hitnih koraka za smanjenje napetosti na sjeveru tokom maja”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Oslobođenje

Više iz rubrike

Back to top button