Politika

"ŠIRENJE LAŽI I MRŽNJE" Parlament EU usvojio rezoluciju koja snažno osuđuje Srbiju: Huškačka retorika i destabilizacija

Evropski parlament (EP) izglasao je rezoluciju kojom se osuđuje napad u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra. U rezoluciji se napad smatra terorističkim i traži se odgovornost Srbije ako se dokaže direktna povezanost Beograda s ovim događajem.

Tekst rezolucije sastavljen je od nekoliko prijedloga političkih grupa u EP-u. U tekstu rezolucije spominju se okolnosti koje su utjecale na porast napetosti na sjeveru Kosova, od uklanjanja Srba iz institucija prošlog novembra, bojkota aprilskih lokalnih izbora na sjeveru, postavljanja barikada i napadi na vojnike KFOR-a, te posljednji napad na Banjku.

U tekstu nacrta rezolucije napad na kosovsku policiju u Banjskoj opisuje se kao “teroristički napad”, a Srbiji se zamjera nekoliko postupaka poput neograđivanja od napada, veličanja pripadnika oružane grupe Srba koji su izvršili napad i proglašenje dana žalosti u Srbiji za trojicom ubijenih napadača.

“Najoštrije osuđujemo kukavički teroristički napad na pripadnike kosovske policije od strane dobro organiziranih srpskih paravojnih jedinica u Banjskoj, na sjeveru Kosova”, stoji u tekstu rezolucije u kojoj se pozivaju svi zemlje članice Evropske unije koje još nisu osudile ovaj napad, da to učine.

Kosovo i Srbija se kroz rezoluciju EP-a pozivaju da djeluju na smanjenju napetosti, da se suzdrže od retorike ili postupaka koji bi mogli pojačati napetosti te da djeluju na rasvjetljavanju svih činjenica u vezi s napadom u Banjskoj.

“Pozivamo EU da podrži istrage kosovskih vlasti, uključujući podršku EULEX-a, naglašavajući važnost da se počinitelji ovih napada pozovu na odgovornost i suoče s pravdom bez odgode. Pozivaju se kosovske vlasti da iznesu sve dokaze u vezi s incidentom, od Srbije se traži puna saradnja u istrazi i privođenje pravdi odgovornih osoba koje se nalaze u Srbiji, u skladu sa zakonom, uključujući i izručenje Kosovu”, piše u tekstu nacrta rezolucije.

U tekstu rezolucije također se poziva Evropska komisija i Vijeće da poduzmu mjere protiv Vlade Srbije ako istrage pokažu izravnu vezu između države Srbije i napada u Banjskoj ili ako srbijanske vlasti ne pokažu volju za punu saradnju u istražnom procesu.

“Vijeće se poziva da odobri ciljane restriktivne mjere, uključujući, ali ne ograničavajući se na, zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za destabilizirajuće aktere na sjeveru Kosova i vođe glavnih mreža organiziranog kriminala. U tom kontekstu, pozivamo Vijeće da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država za uspostavu ciljanih mjera protiv Milana Radoičića”, navodi se u tekstu.

EP kroz nacrt rezolucije također osuđuje povećanje prisutnosti srbijanske vojske u blizini kosovske granice i traži od Srbije da se ubuduće suzdrži od podupiranja bilo koje terorističke grupe na sjeveru Kosova.

Također, kritikuje se i ono što se u Srbiji opisuje kao oštar huškački jezik za Kosovo i Albance, koji prema europarlamentarcima potiče napetosti.

“Vlasti u Srbiji i mediji pozvani su da se suzdrže od govora mržnje prema Kosovu i širenja laži o ‘etničkom čišćenju’ ili ‘pogromu’ na Kosovu, za koje nema dokaza”, stoji u nacrtu rezolucije.

U nekoliko tačaka ove rezolucije izražava se žaljenje zbog ponašanja srbijanskih vlasti na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem koje, smatraju europarlamentarci, destabilizira cijelu regiju.

Ovom se rezolucijom također traži ukidanje kaznenih mjera koje je EU uvela Kosovu zbog napetosti na sjeveru, koje su počele krajem maja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button