Politika

STAVOVI Analitičari: Kosovo ne može da izbjegne formiranje ZSO

Analitičari sa Kosova ocijenjuju da nakon postizanja posljednjih sporazuma u Briselu i Ohridu, Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština, inače će, kako upozoravaju, nastaviti da dobija “udarce” od međunarodne zajednice, piše RTK.

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri rekao je za Radio Kosovo da Priština mora da razmišlja strateški i da bi ZSO trebalo da bude uslovljena priznanjem od strane Srbije.

“U ovim okolnostima smatram da Kosovo treba da zna kako da se ponaša strateški. Trebalo bi da počne sa formiranjem Zajednice koja je potpuno u skladu sa Ustavom Kosova, ali ista nikada ne bi trebalo da bude sprovedena do dana kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. Dakle, početak primjene tog sporazuma uslovljen je de fakto i dejure priznanjem države Kosovo od strane Srbije”, rekao je Imeri.

Analitičar Gurakuk Kuqi, takođe, kaže da je za Kosovo neizbježno formiranje ZSO i da jedino može da izbjegne da ona dobije izvršna ovlašćenja.

“Kosovo ne može da izbjegne formiranje Zajednice, jer je Vlada Kurtija sama potpisala takav sporazum. Ali možemo reći da Kosovo može da izbjegne uspostavljanje Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima koja bi dovela do bošnjačke pripadnosti Kosova”, rekao je Kuqi.

I analitičar Visar Xhani ističe da je Kosovo, po međunarodnom sporazumu, dužno da formira ZSO, inače će, kako upozorava, da dobija velike udarce međunarodne zajednice.

“Kosovo je već ratifikovao ovaj dio oko Zajednice i ima svoju obavezu koju mora da sprovede. Suprotstavljanjem dobija udarce međunarodne zajednice“, izjavio je Xhani.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / RTK

Više iz rubrike

Back to top button