Društvo

OPASNOST! Hrišćanski misionari po selima Gore dijelili flajere sa hrišćanskim sadržajem

Ovog četvrtka u opštini Dragaš dogodio se jedan neobičan događaj. Naime, hrišćanski misionari su po selima Gore dijelili flajere i brošure sa hrišćanskim sadržajem.

Ono što prvo upada u oči na flajeru je makedonski jezik, za razliku od prije 15-ak godina kada se dijelila Biblija na goranskom govoru u audio verziji.

Sada na makedonskom, šta dalje?
Možda je bugarski, jer je očigledno da je Bugarska krenula u ofanzivu za priznanje njihove zajednice na Kosovu, pa je vrlo logično da nakon toga uslijedi i zahtjev za otvaranje odeljenja za bugarsku zajednicu, naravno na bugarskom jeziku, i sasvim je logično da u tim školama hrišćanstvo bude osnova sa dosta literature slične ovoj, koja se ovog četvrtka dijelila po cijeloj Gori.

Stanovništvo je svjesno o čemu se ovdje radi i ono što im se nudi ne shvata ozbiljno. Posljedice nemarnog pristupa ovakvim pojavama mogu biti opasne. Dio omladine, dio raseljenih, dio onih koji žive u zemljama u okruženju, počinju da se deklarišu kao ateisti, čak u rijetkim slučajevima imamo i one koji napuštaju svoju vjeru (koju nikada nisu imali) i preobraćuju se.

Da li zbog pasoša i putovanja u Evropu trebamo primati misionare koji pokušavaju da pokrste stanovnike Gore?
Možda je vrijeme da se u Gori misli svojom glavom a ne stomakom, i da se konačno kaže “Dama”. Ovu misao najbolje će razumeti oni koji znaju šta “Dama” znači. Od silnih licjemera, i silnih opravdanja i izmišljanja razloga zašto je dobro uzeti makedonski pasoš, pa bugarski, pa jedan ili drugi, došli smo do toga da nam se oko nogu motaju razni hrišćanski misionari, bez obzira sa kojih strana.
Neka naši dežurni pravdači iz Gore neka malo razmisle kada kažu “samo mi jedini nemamo mogućnosti da idemo u Evropu, pa šta ako potpišu to je samo da idu u Evropu”. Zaboravljaju da danas niko ništa ne daje džaba i zauzvrat uvjek nešto traži.
Po čemu bi oni rekli da su stvari iole normalne. Naravno da ovdje nema dobrog. Ovdje možda dolazi na naplatu težnja za uzimanjem državljanstava i pasoša trećih država koje iz njima znanih razloga vrbuju stanovništvo u Gori.

Očekujemo reagovanje IZ Regija Gora koja ima obavezu da zaštiti i napomene da u Gori živi 100% muslimansko stanovništvo i da zatraži od nadležnih da ga zaštite od vrbovanja. Do pisanja ovog članka nije bilo reagovanja.

Primjetna je nebriga kosovskih institucija, koje ne haju o ovim i sličnim dešavanjima. Ovo nije prvi put, nije bilo reakcije opštine ni kada je dijeljena Biblija i drugi hrišćanski materijali ispred opštine i paketići u kojima je obavezno bila kutija biblijskog sadržaja.
Zanimljivo je da se protiv ovoga nikad niko nije oglasio. Uvjek je bilo pojedinaca koji su reagovali, čak je bilo incidenata. Tadašnji Odbor IZ nije se nikada oglasio makar simboličnim apelom ljudima da ne uzimaju materijale koji im se nude. Opština i drugi organi nikada nisu ni pomislili da spriječe ovo, a sve pod plaštom demokratije. Dakle, pod plaštom demokratije, materijali dolaze samo u Gori.

Šta će nam ovaj zeman još donijeti? Koliko ćemo se licemerja još nagledati?
Apelujemo na sve organe da zaštite naš kraj od raznih misionara i drigih nasrtaja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Gora

Više iz rubrike

Back to top button