Politika

JASAN STAV Escobar: SAD će priznati rezultate izbora na sjeveru Kosova

Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je kako će SAD priznati rezultate izbora koji će se 23. aprila održati na sjeveru Kosova bez obzira na to hoće li predstavnici Srpske liste učestvovati.

“Pozvali smo i lično sam zamolio Srbe, Srpsku listu, da učestvuju na izborima i da ne odustaju od svoje uloge. To što ne učestvuju njihova je odluka. Ali to je predviđeno Ustavom. Dakle, ako ovi izbori budu slobodni i pošteni, a ja predviđam da hoće, rezultat će biti legitiman s naše tačke gledišta”, rekao je Escobar.

Također Escobar je istaknuo kako se nada da će Srbi na Kosovu pronaći način i vratiti se u institucije, te da bojkot ne bi trebao odgoditi osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO).

“Ta obaveza je trenutna, ona postoji. Dakle, bez obzira na to tko je na vlasti, ZSO se mora formirati”, kazao je Escobar te dodao kako očekuje da će do 2. svibnja, kada je planiran sastanak predstavnika Kosova i Srbije u Bruxellesu, imati prijedlog kosovske Vlade za Zajednicu srpskih općina.

“Nadam se da će do 2. maja biti konkretan prijedlog”, rekao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku te dodao da je došlo do napretka po ovom pitanju u stavu kosovske Vlade, a posebno kosovskog premijera Albina Kurtija, da prihvati ovu zakonsku obavezu.

Sljedeći sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija, u okviru dijaloga Kosovo-Srbija pod pokroviteljstvom EU-a, održat će se 2. maja u Bruxellesu, a trebao bi biti posvećen ZSO.

To je u srijedu kazao šef vladina Ureda za Kosovo i pregovarač Beograda Petar Petković, koji je istaknuo kako to znači konkretnije korake u provedbi europskog plana, “ali ne kako želi Kurti, nego kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine”.

“To je postojeća obveza iz Bruxelleskog sporazuma i bilo je jako teško ovoj vladi i stranci to prihvatiti kao obvezno. Ali sada to smatraju obvezom, složili su se s tim i javno rekli koji bi okviri i parametri trebali biti za ZSO ”, rekao je Escobar.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon kazala je kako ne očekuje da će doći do tenzija na sjeveru Kosova tijekom izvanrednih izbora u četiri općine te istaknula da Srbi bojkotiraju izbore zbog odluke Beograda.

“Srpska lista nije registrirana za sudjelovanje na izborima i to smatram velikom greškom. Otvoreno sam kritizirala takvu odluku i pokušala kontaktirati određene ljude u Beogradu. Ovo je trebalo biti dobar signal da se svi politički subjekti i kandidati registriraju i da se ljudi na sjeveru polako vrate u institucije”, rekla je von Cramon za Televiziju Kosova.

Na Kosovu bi se 23. aprila trebali održati vanredni izbori za gradonačelnike općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Odluka o izborima donesena je nakon što su gradonačelnici tih općina, zajedno s ostalim Srbima, prošle godine podnijeli ostavke, kao znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
FENA

Više iz rubrike

Back to top button