Društvo

SA SREĆOM! NAJNOVIJE VIJESTI: Odluka je donesena, od 1. januara 2024. više neće biti viza

Evropski parlament dao je zeleno svjetlo Kosovu u vezi sa liberalizacijom viza, gdje se građani od 1. januara 2024. mogu slobodno kretati po Evropi bez viza, piše Reporteri.

Evropski parlament je u utorak odobrio odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova, ova saglasnost je donijeta bez glasanja, jer nije bilo protivljenja.

“Nisam dobio nikakav prijedlog za odbijanje stava Vijeća i nijedan amandman. Dakle, stav Vijeća je odobren i predloženi akt je odobren”, rekla je predsjednica EP Roberta Metsola.

Kako je saopšteno iz EP, nakon odobrenja liberalizacije na plenarnoj sjednici u utorak, narednog dana akt i formalno postaje zakon, a potpisuju ga predsjednik EP i predstavnik Švedske, koja predsjedava EU do 30. juna. Pitanje liberalizacije viza za Kosovo je povezano sa ETIAS sistemom.

Glasanjem za liberalizaciju viznog režima za Kosovo od strane EP, ovo pitanje je završeno i u sredu, 19. aprila, biće svječano potpisivanje Pravnog akta.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button