Politika

NEISPUNJENI DOGOVORI Zahtjevaju se sankcije Srbiji, hoće li Evropa zaista uvesti sankcije ili samo opomenu

Predsjednik Srbije nastavlja da i dalje daje kontradiktorne izjave u vezi sa obavezama iz Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa.

Vučić je ponovo izjavio da neće sprovoditi sve tačke sporazuma. I dok Evropska Unija nije komentarisala njegove izjave zbog uskršnjih praznika, na Kosovu se traži da se Srbija počne sankcionisati.

Bez potpisa, dogovorili su se u Briselu i kasnije u Ohridu o Osnovnom sporazumu i njegovom implementacionom aneksu. Ali dok sa Kosova dolaze obaveze za sprovođenje obaveza koje proizilaze iz dva dokumenta, suprotnosti dolaze iz Srbije.

Ponovo, predsjednik Srbije Vučić javno je upozorio da neće sprovesti sve tačke sporazuma.

Na izjavu srpskog predsjednika i kakva će biti akcija protiv Srbije zbog nepoštovanja, tokom ponedjeljka nije došao nikakav odgovor iz Evropske Unije, kao posrednika u dijalogu, sa obrazloženjem da je praznik.

Portparol Evropske Unije, Peter Stano je odgovorio: “Hvala na mejlu, EU slavi Uskršnje praznike, u utorak će se nastaviti normalno radno vrijeme”.

Na ovo nije reagovao ni kabinet zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija, ali je protiv njih reagovao kabinet predsjednice Vjose Osmani.

Šef kabineta Blerim Vela zatražio je sankcije srpskoj državi.

Blerim Vela šef kabineta predsjednice Vjose Osmani je naglasio da „Vučić za RTS Srbije govoreći o primjeni sporazuma sa Kosovom: Mi ćemo neke dijelove (sporazuma) sprovoditi, a druge nećemo. Jasno sam stavio do znanja šta neću učiniti.
“Jasna kontradikcija sa onim što je dogovoreno i sa stavom Evropske unije. Moraju uslijediti sankcije”, napisao je Vela na Twitteru.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Mesazhi.com

Više iz rubrike

Back to top button