Zanimljivosti

ZANIMLJIVOSTI Snijeg u aprilu ima moćnu simboliku, a evo šta znači

Po narodnom vjerovanju, riječ je “babinim hukama” koje traju od kraja marta do čak polovine aprila.

Po vjerovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razriješe dileme koje su ih dugo mučile.

Iako, po statistici, svake pete godine povremeno provejavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, one su uglavnom prolaznog karaktera, ali opominju da baba Martin “rep” zna da se protegne duže nego što smo se nadali.

Po narodnom vjerovanju, riječ je “babinim hukama” koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi i napada susnježica.

Kako je proljeće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

– Ako je april lijep biće ružan maj.

– Ako je april vlažan, onda je valjan.

– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.

– April u kiši, maj u cvatu.

– Mokar april, suv jun. Suv april, mokar jun.

– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.

– Poslije aprilske grmljavine više mraza nema.

– Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bijesniji.

Vjerovanje dalje kaže da snijeg u aprilu podsjeća da razrešimo ono što nismo uradili tokom prethodnih mjeseci, a što nas je blokiralo da krenemo dalje. Ako to uradite, sreća i blagostanje pratiće vas u mjesecima koji dolaze.

Takođe, dobar je period da započnete nešto novo, jer će biti berićetno.

Dakle, ako su vas u prethodnom periodu “lomile” neke dileme, sada je pravo vrijeme da ih razriješite i da odbacite uvjerenja koja nisu bila korisna za vas, piše Krstarica.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
bh-index.info

Više iz rubrike

Back to top button