Zanimljivosti

ZANIMLJIV DETALJ Na sablji Josipa bana Jelačića je ispisano: “Oslonio sam se na Allaha”

"Oslonio sam se na Allaha", "Nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara", ispisano je na sablji osmanskog porijekla.

Povijest naroda na ovim prostorima isprepletena je na više načina, a i danas neki detalji su manje ili potpuno nepoznati.

Jedna takva zanimljivost vezana je i za najpoznatiji spomenik u Hrvatskoj, onaj Josipa bana Jelačića koji se nalazi na glavnom zagrebačkom trgu.

Naime, ban je za izradnju skulpture nosio sablju s arapskim natpisom.

“Oslonio sam se na Allaha”, “Nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara”, ispisano je na sablji osmanskog porijekla.

Foto: Hrvatski povijesni muzej

Ime Alija odnosi se na zeta poslanika Muhamda, a Zulfikar je bilo ime Muhamedove čuvene i često spominjane sablje sa dva sječiva.

Danas se ova sablja čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju.

U opisu na stranici spomenutog muzeja navodi se da je u pitanju Instalacijska sablja bana Josipa Jelačića, a datira iz prve polovine 19. stoljeća.

“Turska sablja. Držak od smeđe rožine s povijenom lukovičastom glavicom. Križnica od srebra s ravno pruženim, profiliranim završecima i tankim dvokrakim jezikom po sredini. Sječivo jednobrido, zakrivljeno s naglašenim jalmanom (dvobridnim vrškom)…Korice drvene, presvučene crvenkastim baršunom, a na ustima i na vršku nalaze se duži srebrni okovi s ukrasima. Na rubovima okova dva koluta za pripasivanje. Uz sablju sačuvan gajtan izrađen od prepletenih crvenih, srebrnih i plavih niti”, navode u Muzeju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button