Zanimljivosti

POZNATI PJEVAČ DA LI STE ZNALI? Ibrahim Tatlises je rodom iz Novog Pazara

Poznati publicista, borac za ljudska prava Fahrudin Kladničanin je na svom Facebook objavio tvrdnje da je Ibrahim Tatlises inače poznati pjevač rodom iz Novog Pazara. Pročitajte njegovu objavu.

“Abdulah Tatlas (Tatlises) je muzičar koji je živeo u Čerkez mahali u Novom Pazaru. Bio je arapskog porijekla i više od jedne decenije proveo je život u našoj čaršiji.

On je rođeni djed čuvenog Ibrahima Tatlisesa pjevača i glumca iz Turske.

Abdulah je bio u kultnoj novopazarskoj kafani „Granata“ u momentu kada je bačena, ali nije eksplodirala saveznička bomba. Ubrzo nakon toga je napustio Novi Pazar i sa akrebom otišao za Tursku. Ibrahim je dobio ime po čuvenom pazarskom mangašu Ibrahimu Ljajiću kod koga je porodica Tatlas živjela pod kiriju. Abdulah je tvrdio da insan kao što je Ibrahim ne postoji na dunjaluku, da takva dobrota, merhametluk i poštenje nema od Stambola do Konye i od Damaska do Meke.

Kada je rođeno njegovo prvo unuče, besu je tvrdu dao da će mu na ezan biti dato ime Ibrahim. I kada se u gradu Urfi rodio budući poznati turski pjevač i glumac, djeda Abdulah, izučio je kako adeti nalažu ezan na uho i obećano ime nadenuo.

Sve do svoje smrti Abdulah Tatlas je govorio, kada god vidim Ibrahima, sjetim se Čerkez mahale i Novog Pazara. Kada je Novi Pazar zadesila velika poplava 1979. godine malo je poznato da je kontigent pomoći poslao Ibrahim Tatlas, unuk Abdulahov. Čak je i tri velika humanitarna koncerta održao za naš Šeher Pazar.”

Autor FB Fahrudin Kladničanin


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button