Politika

JOSEP BORELL Glavni pregovarači Kosova i Srbije postigli dogovor o tekstu deklaracije za nestala lica

Strane moraju izbjegavati bilo kakve eskalacije. Prevođenje njihovih obaveza na njihove evropske puteve je u toku, napisao je visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell potvrdio je da je jučer na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića, postignut dogovor o tekstu deklaracije za nestala lica, koji će biti odobren na narednom sastanku lidera, prenosi Anadolija.

Borrell je na društvenoj mreži Twitter napisao da su Srbija i Kosovo obavezale na Sporazum o putu normalizacije i na aneks o implementaciji sporazuma.

“Dogovor koji su na jučerašnjem sastanku glavnih pregovarača postigli o tekstu o proglašenju nestalih je prvi korak. Podržaćemo ga na nivou lidera na sljedećem sastanku na visokom nivou koji ću biti sazvan”, naveo je Borrell.

Poručio je da Evropska unija očekuje da i jedni i drugi ispoštuju sve obaveze iz sporazuma i počnu da ga sprovode što prije.

“Strane moraju izbjegavati bilo kakve eskalacije. Prevođenje njihovih obaveza na njihove evropske puteve je u toku”, napisao je Borrell.

Zamjenik premijera Kosova i glavni pregovarač Besnik Bislimi izjavio je sinoć u Briselu nakon sastanka sa pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da je razgovarano o pitanju energetike, registarskih tablica i implementaciji sporazuma.

Bislimi je kazao da postoji inicijalni dogovor da naredni sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bude održan 22. aprila.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Anadolu Agency

Više iz rubrike

Back to top button