Bošnjaci

AUTORA ADMIRA LISICE Promocija knjige “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa – političko stasavanje jedne nacije” u Prizrenu

Promocija knjige historičara i istraživača mr Admira Lisice “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa – političko stasavanje jedne nacije” bit će održana 18. marta, u Bošnjačkom Kulturnom Centru (BKC) u Prizrenu od 12:30 sati.

Dok će se dan prije promocije u petak, 17.03.2022. mr Admir Lisica posjetiti gradonačelnika Prizrena, a zatim će posjetiti školu u Grnčaru i Manastirici, a u 17:00h u Bošnjačkom Kulturnom Centru u Prizrenu održat će razgovor sa mladima i razmjenu mišljenja.

Admir Lisica rođen je u Sarajevu 12. 11. 1991. godine. Tokom 2014. godine diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za historiju. Iste godine upisuje magistarske studije, a tokom 2017. godine odbranom magistarske teze pod nazivom „Koncepcija rješenja državno-pravnog uređenja u muslimanskoj politici 1878-1918“ stiče titulu magistra historije.

Iskustvo je stekao radeći u mnogobrojnim medijima i nevladinim organizacijama.

Obnašao je dužnost predsjednika i voditelja think-thank Balkanskog centra za analizu i studije, bio je uposlenik u Muzeju „Alija Izetbegović“ na poziciji naučnog radnika istraživača, osnivač je i predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore. Autor je tri knjige „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“, „Bošnjačka emigracija: izazovi i perspektive“ i „Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije“, kao i nekoliko naučnih radova. Također, autor je i izložbe „Diplomatski put Alije Izetbegovića“ i koautor izložbe „Alija Izetbegović – između Istoka i Zapada“. Član je uredničkog kolegija publikacije „Bošnjaci, Albanci i Turci – Prošlost i perspektive“ i urednik publikacije „Priče iz Hercegovine“ U prethodnom periodu učestvovao je na nekoliko međunarodonih konferencija, a kao predavač održao je veliki broj predavanja u regionu i dijaspori. Predemet njegovog zanimanja su međunarodni odnosi, dijasporne zajednice, te regionalni politički odnosi s fokusom na položaj Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Autor je nekoliko stotina tekstova koji tematiziraju pomenute teme u regionalnim i bosanskohercegovačkim medijima.

Dobro nam došli.

Mjesto – Bošnjački kulturni centar – BKC Prizren, s početkom u 12:30 sati.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button