Politika

EVROPSKO VIJEĆE Lideri EU usvojili zaključak o “Zajednici srpskih općina” na Kosovu, ima tri tačke

Lideri EU usvojili su danas zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine kojim pozivaju na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Zaključak “naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije” i dodaje da je evropski prijedlog “historijska šansa” za evropsku perspektivu i poziva da se sprovedu sve obaveze, “uključujući sporazume iz 2013. i 2015 godine o stvaranju ZSO”.

“U svjetlu nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, Evropsko vijeće naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik”, piše u dokumentu.

U drugoj tački, Evropsko vijeće “pozdravlja nedavni evropski prijedlog koji ima za cilj da odnosima između dvije strane da novu i trajnu osnovu, za koji smatra da je historijska prilika koju treba da iskoriste obje strane, posebno u cilju ostvarivanja evropske perspektive”.

Zaključci sadrže i treću tačku koja poziva obje strane da sprovedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

“Evropsko vijeće apeluje na obje strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice općina sa srpskom većinom”, navodi se u tekstu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button