Politika

POSJETA VLADI KOSOVA Bošnjaci i Albanci u Srbiji žele reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu

Premijer Albin Kurti zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Çekuom i političkom savjetnicom Arditom Sinani primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji žive u Srbiji.

Iz delegacije SDA Sandžaka koju predvodi predsjednik Sulejman Ugljanin, u pratnji predsjednika PVD Shaipa Kamberija i još dva poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića i Selme Kučević, premijer Kurti je obavješten o zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.Tema sastanka bili su, kako je navedeno u saopštenju, i sastavni elementima evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, koju Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodama za sve“, naglasio je premijer Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

“Poslanici u Skupštini Srbije, koji prihvataju nezavisno Kosovo Enis Imamović, Selma Kučević i Shaip Kamberi, zajedno sa Sulejmanom Ugljanijem, istakli su da su nezadovoljni statusom Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštini Novi Pazar, Tutin i Sjenica, kao i u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo. Također, oni su se složili da za trajni mir i bezbjednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici” zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RTK Live / RTK 2

Više iz rubrike

Back to top button