Politika

BEZ NEUSTAVNIH RJEŠENJA Američki ambasador na Kosovu: Protivimo se stvaranju bilo kakvog entiteta nalik RS-u u BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier u izjavi za medije nakon razgovora o pitanju Zajednice srpskih općina ponovio je da neće podržati ništa što je u suprotnosti s Ustavom Kosova i što je slično Republici Srpskoj u BiH.

“Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili ako ugrožava suverenitet, neovisnost, multietnički karakter ili demokratske institucije Kosova. Strogo se protivimo stvaranju bilo kakvog entiteta nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini”, rekao je Hovenier.

Kazao je kako od Vlade traže da ponudi svoju viziju Zajednice, kako je rekao, koja štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države.

“Vlada sada može uzeti ono što je ovdje rečeno i ugraditi u svoj rad oko ovog važnog pitanja. Nadamo se da će ova rasprava potaknuti novu predanost i rekonfiguraciju predanosti prema uspostavi Zajednice, koju smatramo ključnom za izgradnju nezavisne, multietničke i demokratske budućnosti Kosova, koje je u potpunosti integrirano u euroatlanske strukture”, rekao je Hovenier.

Rekao je da se rasprava vodila oko tri teme. Prvo, kako Zajednica može funkcionirati u praksi i sudionici ovog sastanka pokrenuli su niz tema uključujući i poglede na moguće odgovornosti i moguća ograničenja Zajednice.

Drugo, kako Zajednica može funkcionirati u okviru pravnog okvira Kosova. Treće, kako Zajednica može doprinijeti ekonomskom razvoju, učinkovitom pružanju državnih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama. U prvom redu kako Zajednica može pomoći u rješavanju problema i potreba koji su ključni za svako društvo.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button