Politika

STAV IZ BEOGRADA Korać: Rusija podržava Vučićevo ponašanje, ona je podstrekač konflikta na Kosovu, Kurti je tvrd

Srpski patrijarh Porfirije je vraćen s graničnog prijelaza Merdare, te mu nije dozvoljen ulazak na teritoriju države Kosovo. Iste noći u naselju Bošnjačka Mahala u Sjevernoj Mitrovici podignuta je još jedna barikada. 

Beogradski psiholog i nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać smatra da obrazloženje Vlade Kosova zbog nepuštanja patrijarha nije valjano.

– Tačno je da je on pokušao da uđe iako je ranije obaviješten da ne može, ali mora se postaviti jedno zanimljivo pitanje. Zbog čega je njemu uopće zabranjeno da uđe na Kosovo? Obrazloženje je bilo da je on podržao ljude na barikadama. To je nikakvo obrazloženje, ali ono možda najbolje pokazuje način na koji funkcioniše ovaj konflikt. Naravno, ne radi se samo o Vučiću koji je, prema mom mišljenju, napravio jednu katastrofalnu grešku tražeći da svi Srbi izađu iz svih institucija na sjeveru Kosova. Njemu je naravno vrlo teško da se sada vrati u situaciju kada oni participiraju u vlasti na Kosovu – kazao je Korać.

Korać smatra da je Vučiću sada vrlo teško vratiti situaciju kada Srbi participiraju u vlasti na Kosovu.

– Posebno je teško i problematično to s policijom jer to znači da faktički policije na sjeveru Kosova nema, prije svega u općinama sa srpskom većinom. Istovremeno, Kurtiju ovaj konflikt odgovara. On je vrlo tvrd. Ovo sa patrijarhom je najočigledniji primjer. Naravno da je mogao pustiti ga da uđe. Ne vjerujem da bi to nešto bitno promijenilo u ovom konfliktu. To je način kako se funkcioniše. Što bi rekli na latinskom quid pro quo. Znači, ja uradim jedno, a ti onda uradiš drugo – istakao je.

Mišljenja je da Vučič vrlo opasno podiže tenzije, te da mu nije jasno šta to uopće znači jer po Kumanovskom sporazumu vojska Srbije ne može da uđe na teritoriju Kosova osim uz odobrenje KFOR-a.

– KFOR sasvim sigurno takvo odobrenje neće dati. Tako da on vodeći vojsku, zveckajući oružjem, dovodi trenutno politički konflikt na ivicu stvarno ozbiljnih incidenata jer su Srbi na sjeveru Kosova naoružani – rekao je te dodao:

– Kurti odbija, kaže kako Vučić nije ispunio jedan niz obaveza koje su ranije potpisane. Što je potpuno tačno. Ovo sa tablicama je ranije potpisala Srbija u Briselu. Međutim, ima i jedan drugi problem. To je da ni Kurti nije ispunio ona obećanja koja je dao, a to je ta zajednica srpskih općina. Ja mogu da razumijem Kurtija da on ne želi Republiku Srpsku, ali on kaže da se to uopće neće sprovesti, iako je to prethodna Vlada sa Tačijem potpisala.

Naglasio je kako Kurti navodi da je Ustavni sud Kosova rekao da je to nezakonito.

– Pa znate kako, može i Vučić da dovede neki sud koji će reći da nešto što je on potpisao nije zakonito. To nije dobar način, a to je sve reakcija na francusko-njemački prijedlog da se u jednom relativno razumnom vremenu ovaj politički konflikt riješi. Mi svi sa strane sjedimo ovdje u Srbiji i gledamo kako će se zapravo ovo završiti – navodi Korać.

Kako se iz Beograda čuje, podizanje borbene gotovosti vojske odgovor je na “neposrednu ratnu prijetnju”. Korać ističe da kada su prijetnje u pitanju, predsjednik Srbije jeste šampion te da one pretežno dolaze sa njegove strane.

– Isto tako, tačno je da je Kurti rekao “mi ne moramo čekati KFOR, možemo i sami to riješiti, imamo plan” – što znači kosovska specijalna policija bi to mogla riješiti – to je također prijetnja. I onda kao posljedica se puca na jedno vozilo KFOR-a koje je tu prolazilo. Inače pripada, čini mi se Litvaniji, zemlji koja, naravno, nikakve veze nema sa ovim konfliktom. Dakle, Vučić prijeti, ali nije ni Kurti nesklon da jako grubo reaguje na te prijetnje ne prepuštajući međunarndoj zajednici da nađe neko rješenje – naglasio je te nastavio:

– Morate znati da Kurti zapravo na neki način odbija posredovanje međunarodne zajednice. On smatra da je Kosovo već nezavisno, da je međunarodna zajednica uvjetno tu. Nedavno je u jednom intervjuu analitičar sa Kosova Shkelzen Maliqi rekao kako je to valjda ostatak njegove ljevičarske prošlosti. Tu ima malo istine, ali moram reći, bez obzira na to što je prevashodna odgovornost za ovaj konflikt na Vučiću koji ne želi rješenje kosovskog problema, to je očigledno. Ipak, Vučić donekle ima partnera i u Kurtiju jer on ne želi da ovaj problem premusti međunarodnoj rajednici koja ima sredstva pritiska na Vučića. Tako da ga na neki način, shvatite to uvjetno, ne smatram primarno odgovornim, ali svakako doliva ulje na vatru.

Na pitanje kakvu ulogu imaju srbijanski mediji u ovom konfliktu, Korać odgovara:

– Ta uloga je katastrofalna. Oni huškaju na rat. Onako otprilike, kako se sjećam, ’90/’91. To je nekontrolisano divljaštvo i veoma, veoma, u normalnoj zemlji to bi se zvalo, neodgovornom retorikom: Hoće da ubijaju Srbe, hoće da protjeraju Srbe… Oni, ako mogu da napravim analogiju za vaše starije čiaoce, podsjeća na ono što je Beograd radio uoči ratova u Hrvatskoj i prije svega u BiH. Znači, sprema se protjerivanje sprskog stanovništva i to su uglavnom naslovi iako Kurti nikada takvo nešto nije rekao.

On dodaje kako ne vjeruje da kosovski premijer uopće ima želju da stvara monoetničku državu bez Srba kojih inače ima ukupno oko 200.000 na Kosovu.

– Tako da mediji huškaju na rat bez ikakvog obzira prema istini i prema činjenici da bi taj rat bio katastrofalan. Istovremeno, na barikadama su naoružani ljudi koji su tu, naravno, prema Vučićevom nalogu i KFOR obilazi, policije nema na sjeveru Kosova. Imate sve “sastojke” da plane rat. Mislim da će međunarodna zajednica morati da napravi jako veliki pritisak na oba lidera, veći na Vučića da on povuče te barikade i da prekine jednu potpuno ratnu retoriku koja mene neodoljivo podsjeća na ’90-e godine i početak rata u bivšoj Jugoslaviji – ističe Korać.

Potom je podsjetio kako je situacija drugačija od one tokom ’90-ih jer je Srbija sada okružena NATO zemljama.

– Ja se bojim da je, nažalost, sukob moguć. Ne vjerujem da će doći do njega, ali je zaista moguć i to bi bila katastrofa. Ne samo za Srbiju i Kosovo, nego i za cijeli region. Region bi se pokazao nestabilnim – istakao je.

Na kraju Korać dodaje kako je mišljenja da Rusiji ovaj konflikt odgovara jer se njime prebacuje pažnja s Ukrajine, ali i da se pokaže kako se “Rusija pita” jer ona, dodaje on, ima utjecaj na Vučića.

– Rusija podržava ovo Vučićevo ponašanje, ove barikade i tzv. borbu za slobodu sprskog naroda na Kosovu. Iako, da kažem odmah, jedan veliki dio Srba ne živi na sjeveru Kosova o kojima očigledno Vučić ne vodi računa. Rusiji bi odgovarao jedan ovakav konflikt. Pomogao bi joj da se skrene pažnja s Ukrajine i da se pokaže da Rusija može da pravi probleme onda kad to zaželi i prije svega ovdje. Dakle, Rusija je podstrekač konflikta na sjeveru Kosova – zaključio je.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Faktor

Više iz rubrike

Back to top button