Bošnjaci

UCJENE I Bošnjaci na Kosovu se prisiljavaju da dežuraju na barikadama

Prije dvije hefte, kosovski Srbi su krenuli sa novom rundom povlačenja iz državnih institucija Republike Kosova te barikadiranja puteva na sjeveru Kosova, simulirajući ugroženost a sa jasnim ciljem da politički i bezbjednosno ugrožavaju region, na ustaljen način konstantnog prebacivanja težišta krize sa jednog mjesta na drugo, i to cirkularno Crna Gora – Bosna – Kosovo, i tako u nedogled…

Obzirom da je ovom procesu prethodila ozbiljnija kampanja međunarodne zajednice sa naznakama skorog rješenja odnosa Kosova i Srbije, beogradska politika je u cilju preimućstva na terenu te povoljnijeg pozicioniranja faktorizirala svoj pregovarački “ulog” preko svojih političko-kriminalnih poluga: Srpska lista i kriminalnim grupama pod kontrolom tog političkog subjekta, te zaposlenim u svim kosovskim ali i paralelnim srpskim institucijama u ove četiri općine.

Jasan je i neupitan stav bošnjačkog naroda koji je nedvosmisleno uz državu i institucije Kosova. Dok, srpske kriminalne grupe i njihovo šovinističko političko vođstvo na sjeveru Kosova sredstvima prinude za svoje velikosrpske političke interese su izbacili i pojedine, po potrebi Bošnjake iz institucija te ih odvode da stražare na nezakonito postavljenim barikadama. To je cijena koju plaćaju Bošnjaci za srpske glasove date Adrijani Hodžić na zadnjim centralnim izborima s ciljem da ova njihova kolaboristica srpskim glasovima preotme bošnjačka mjesta u Parlamentu Kosova pa i tu podriva institucije za njihov velikosprski interes na Kosovu.

O tome već nekoliko dana izvještavaju i kosovski mediji na bosanskom jeziku. A ovih dana to potvrđuje i Avdo Avdić inače doajen istraživačkog novinarstva u BiH, pozivajući se na razne izvore ali i potvrde tog stanja od zvaničnika poput predsjednika općinske Skupštine u Sjevernoj Mitrovici, Nedžada Ugljanina, te dakako i osobnog uvida na terenu.

Inače, politički subjekat Srpska Lista proizašao je iz jednog od Briselskih pregovora Kosova i Srbije, a ta opcija izrodila je potom i političku figuru Adrijane Hodžić kako bi svojim djelovanjem bošnjački narod na Kosovu stavila u službi srbijanske politike, te ih ovih dana zloupotrebljavaju mobiliziranjem na antidržavnim barikadama. Zabrinjavajuća je i Hodžićkina sprega sa nekim bošnjačkim političkim strukturama u pećkoistočkom region a što također kompromitira poziciju kosovskih Bošnjaka i u ovom kraju.

Bošnjaci na Kosovu bezrezervno podržavaju cjelovitost i integritet Republike Kosova i integrirani su u sve institucije, a ova akutna devijacija je prolazna jer je rezultat zadnjih trzaja prisile i ucjena Srpske liste, Adrijane Hodžić i kriminalnih oružanih postrojbi na barikadama.

Adrijana Hodžić
Zabrinjavajuća je i Hodžićkina sprega sa nekim bošnjačkim političkim strukturama u pećkoistočkom region, a što također kompromitira poziciju kosovskih Bošnjaka i u ovom kraju.

O zabrinjavajućem stanju i zloupotrebi pojedinih Bošnjaka u sjeverenom dijelu Kosova potvrđeno je i za Bošnjaci.Net, da je u pitanju srpska kriminalna sprega s jedne i Arijane Hodžić s druge strane. Zato upozoravamo i pozivamo Bošnjake u Mitrovici i sjevernom dijelu Kosova da ne nasjedaju na takvu priču i da ne idu na bilo kakve barikade.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Autor
Sahit Kandić
Izvor
Bošnjaci.net

Više iz rubrike

Back to top button