Politika

MINISTRICA KOSOVA Gërvalla: Građani Kosova će moći da putuju bez viza u EU

Prvi januar 2024. godine je vrijeme kada će građani Kosova moći da putuju bez viza u evropske zemlje, rekla je ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla u intervjuu za emisiju Kallxo Përnime.

“Ne zaboravimo da po prvi put imamo konačan datum – 1. januar 2024. godine, kada stupa na snagu vizna liberalizacija, bez obzira na to šta se dešava sa ETIAS sistemom”, kazala je Gërvalla.

Za šeficu diplomatije Kosova uslov za ETIAS sistem, koji je postavila Francuska, na početku je izazvao zabrinutost.

“Imali smo veliku zabrinutost kada je pokrenuto pitanje ETIAS-a, jer se očekivalo da će taj sistem ući u upotrebu u novembru ove godine, ali nije ušao, već je odloženo za maj iduće godine, ponovo je odloženo za novembar 2023. godine, a naša zabrinutost je bila da ako su vize povezane sa ETIAS-om, onda čekanje može trajati beskonačno”, rekla je ona.

Preciziran datum

Gërvalla nije isključila mogućnost da će vizni režim biti ukinut prije januara 2024.

“Uspjeh je u tome što imamo konačni datum, uspjeh je u tome što se to može desiti i ranije, ali ne dalje od 1. januara 2024. godine, konačno imamo fiksni datum, bez uslova”, rekla je ona.

“Ako se desi ranije, desiće se u trenutku kada ETIAS sistem počne da se stavlja u upotrebu, čak i kada je dato obećanje o liberalizaciji viznog režima, to ne znači da on odmah stupa na snagu jer postoji niz tehničkih faza kao što je promjena graničnih sistema koje su neophodne, ali imamo konačan datum, građani Republike Kosovo, od januara 2024. godine, moći će da se kreću bez viza i ovo je važan korak i to je korak koji smo toliko dugo čekali”, navela je ona.

Pravna procedura

Ambasadori Evropske unije su odobrili tekst kompromisa za liberalizaciju viza za Kosovo ETIAS zahtjeva da strani državljani, koji putuju bez viza na teritoriju EU, registruju svoje podatke u ovom sistemu prije putovanja.

Ovaj sistem – potpuno elektronski – omogućava provjeru podataka državljana trećih zemalja, kojima nije potrebna viza, za ulazak u šengenski prostor.

Pravna procedura za odobravanje ETIAS sistema počela je 2016. godine, a očekuje se da će sistem biti u potpunosti operativan do 2023. godine – bez ikakvog tačnog datuma.

Kosovo je trenutno jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani ne mogu slobodno da se kreću u ovoj oblasti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button