Politika

OBRAĆANJE U SKUPŠTINI Osmani: Prisustvo srbijanske vojske na Kosovu završilo se 1999. godine

Predsjednica Vjosa Osmani u svom godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova rekla je da se prijetnja Srbije Kosovu manifestuje i kroz “hegemonističku ideju” raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine, prenosi Koha.

Prema njenim riječima, situacija na skeveru i dalje predstavlja izazov, te da će se kriminalne bande u Sjevernoj Mitrovici koje finansira država Srbija suočit sa pravdom.

“Sjever Kosova i dalje predstavlja izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu, a koje iskazuje kroz finansiranje i podršku kriminalnih struktura. Bande ne vole sprovođenje zakona u zemlji. Oni će se suočiti sa pravdom zbog zastrašivanja građana. Svi smo svjedoci stalne prijetnje Srbije Kosovu. Ova prijetnja se manifestovala kroz hegemonističku ideju raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine”, rekla je ona.

Ona je zahvalila Policiji Kosova na zaštiti interesa Kosova i dodala da je Kosovo “jedno i cijelo” i domovina svih. Kako je navela, Srbija treba jasno da shvati da je Kosovo država i da će to uvijek ostati i da dijalog treba da se fokusira na međusobno priznavanje.

“Nezavisnost naše države građena je krvlju i temelji države su jači nego što neki misle. KBS nas čini ponosnim svaki dan. Naša strateška orijentacija ne može biti jasnija. Naš cilj je NATO. Naša spoljna politika služi interesima naše zemlje u cijelini”, rekla je ona.

Osmani je navela i da je Kosovo dokazalo da je miroljubiva zemlja potencijala i zemlja partner. Kosovo je, prema njenim riječima, najbolji primjer šta može da postigne narod ujedinjen oko ideala i slobode.

Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova bojkotovale su obraćanje Osmani u parlamentu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button