Politika

BEZ DOGOVORA Kurti: Prijedlog EU o registarskim tablicama je neprihvatljiv

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak, 21. novembra da je prijedlog Evropske unije (EU) po pitanju srpskih registarskih tablica neprihvatljiv te da su posrednici EU “odustali” od svog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiv je prijedlog EU da Kosovo ne počne s kaznama, te da Srbija ne izdaje nove registarske tablice za kosovske Srbe “ako ne bude praćen dogovorom da se hitno obvežemo na konačni dogovor za normalizacija odnosa”.

Kazao je da su strane razgovarale i “o konačnom dogovoru i o aktualnim temama”.

“U prijedlogu koji su nam ranije donijeli šef diplomatije EU, Josep] Borrell i izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak za zajedničku deklaraciju, bio je čak i rok do marta 2023. Dakle, dolazimo ovdje u Brisel kako bismo dogovorili novi kurs, za sporazum koji će biti postignut prije marta 2023. godine”.

Kurti je rekao da je Borrell “odustao od tog roka” i od “prijedloga EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”.

“Spreman sam održavati sastanke uvijek istom strukturom i redoslijedom: konačni dogovor uz punu normalizaciju odnosa, u čijem središtu je međusobno priznanje, te aktuelna pitanja različite prirode, poput registarskih tablica. Međutim, ne može jedno bez drugog”, rekao je Kurti.

Kurti je to izjavio nakon sastanka koji je u ponedjeljak 21. novembra u Briselu održao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i posrednicima Evropske unije.

“Nadam se da će EU smoći snage stati iza svog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, nakon osam sati razgovora, na ukupno šest sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna, nemamo dogovor”, rekao je između ostalog Kurti.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell posebno je odgovornost za nepostizanje dogovora stavio na kosovsku stranu.

“Nakon mnogo sati rasprave, dvije strane danas se nisu složile oko rješenja”, rekao je Borrell, dodajući da to ostavlja “vrlo opasan sigurnosni vakuum u ionako krhkoj situaciji”.

“Radi transparentnosti podnijeli smo prijedlog koji bi mogao izbjeći ovu opasnu situaciju. Predsjednik Vučić ga je prihvatio, ali nažalost premijer Kurti nije”, rekao je Borrell novinarima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka da će srpska strana poštovati “savjete i zahtjeve” šefa evropske diplomatije Borrella koji je posredovao u razgovorima.

Vlada Kosova je 1. novembra započela provođenje svog plana za preregistraciju automobila s srpskim registarskim tablicama na registarske tablice RKS, odnosno Republike Kosovo.

Srbija, koja od poslije ratne 1999. kosovskim Srbima izdaje registarske tablice, protivi se ovom planu insistirajući na tablicama koje su neutralne prema statusu Kosova.

Zbog podignutih tenzija, Srbi sa sjevera Kosova, gdje se uglavnom voze vozila sa srpskim tablicama, istupili su iz institucija Kosova.

Takođe su upozorili da će se protiviti izricanju novčanih kazni od strane kosovskih vlasti.

Prema planu Vlade Kosova, od 22. novembra očekuje se početak uvođenja kazni od 150 eura za vozače koji voze automobile sa spornim tablicama.Od 1. novembra do 21. novembra u ponoć na snazi je faza opomene vozaču.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button