Bošnjaci

NVO "ADET" U Prizrenu održan skup “Sjećanje na muftiju”

Jučer, 10. novembra u gradu Prizrenu održan je skup “Sjećanje na muftiju”.

Uz godišnjicu Nevladine organizacije “ADET”, u Prizrenu je obilježena godišnjica smrti Muamera Zukorlića.

“Skup su podržali SPP Sandžaka Crne Gore i SPP Sandžaka Srbije, koji nisu mogli da prisustvuju skupu. Zahvalili su se na pozivu i također zahvalili što muftiju predstavljamo u najboljem svijetlu”, rekao je organizator.

Skup je otvorio predsjednik NVO “ADET” Musa Bajmak.

Nakon govora o samoj organizaciji ADET, također je bila riječ o muftiji.

Nakon govora o muftiji, prikazan je kratki film o muftiji, njegova biografija i njegove najbolje izjave.

“Mrak u kome se nalazimo predstavlja sve ono što nas okružuje. Vasiona, kosmos i svemir. Sve što smo samo 5% do sada istražili i što nam je poznato. Ova svijeća je nauka. Ukoliko ne ulažemo u nauku, ukoliko bježimo od nauke, ostaćemo zauvijek u mraku”, izjavio je Musa Bajmak.

Nakon prikazanog filma, prisutni su proučili jednu Fatihu za rahmetli muftiju.

Nakon toga prisutnima se obratio i profesor, doktor Sadik Idrizi Aljabak, gdje se prisjetio doprinosu muftije Bošnjacima Kosova.

“Akademik Muamer Zukorlić je bio veliki prijatelj, snažna i neprestana podrška Bošnjacima ali i drugim zajednicama koje žive na Kosovu. Kosovski Bošnjaci su ga uvijek doživljavali kao svog, bliskog predvodnika i lidera. Sve do preseljenja, on je za njih bio i ostao jedan od najvećih vjerskih i političkih autoriteta među Bošnjacima uopće”, rekao je Sadik Idrizi.

“Muftija Zukorlić je, kao rijetko ko iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine, dolazio na Kosovo i često se družio sa ovdašnjim Bošnjacima. U kontinuitetu je obilazio mjesta u kojima žive, držao hutbe i predavanja, bio na zajedničkim iftarima, govorio na mnogim skupovima i tribinama, prisustvovao obilježavanju 28. septembra – njihovog nacionalnog praznika, bio redovan gost džematima kosovskih Bošnjaka u dijaspori”, dodao je Idrizi.

Kaže profesor Sadik Idrizi da je bitno napomenuti da je na stadionu osnovne škole „Izvor“ u Gornjem Ljubinju održan „Festival islama“, nakon čega su prisutni u seoskoj džamiji klanjali džumu-namaz. Skup u Gornjem Ljubinju bio je najveće okupljanje Bošnjaka Kosova u njihovoj historiji. Po masovnosti i karakteru ličio je na velike bogumilske zborove i zajedničke molitve.

NVO “ADET” je također podijelio certifikate mladima koji su učestvovali na turniru u nogometi i košarci.

Nakon skupa predsjednik ADET-a je dao kratku izjavu za KosovoPress.

“Na veliku žalost predstavnici SPP-a nisu mogli prisustvovali skupu, ali su isti podržali i zahvalili se našoj organizaciji”, izjavio je Bajmak.

Na pitanje novinara: Šta ste postigli tokom prve godine rada organizacije? Bajmak je rekao: “Mi smo mnogo zadovoljni našim uspjehom. Uspjeli smo ujediniti naše mlade i motivisati ih na bolje sutra, u svima nama se krije biser vrijednosti, bitno je otkriti ga!”, dodao je Bajmak.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
www.kosovo-press.info

Više iz rubrike

Back to top button