Politika

ZASTRAŠIVANJE Ispovijest Srpkinje koja je napustila institucije Kosova: “Ako ne potpišeš, zapalit će ti kola”

Radnica Osnovnog suda u Mitrovici tvrdi da je bila primorana da podnese ostavku nakon 20 godina radnog staža, nakon što je 5. novembra odlučeno da predstavnici srpske zajednice kolektivno napuste institucije Republike Kosova.

Odluka je donesena na sastanku sa Goranom Rakićem, predsjednikom Srpske liste, jedine stranke kosovskih Srba koja ima predstavnike u institucijama Kosova.

Kao razlog je navedeno “kršenje prava Srba” od premijera Kosova Albina Kurtija. Zatraženo je da se poništi odluka vlasti Kosova o preregistraciji vozila sa oznakama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Također i da se formira Zajednica općina sa srpskom većinom.

– Niko nema nikakav plan kako će to da se reguliše. Samo su rekli dođite da potpišete ostavke, koje smo mi morali da potpišemo. Bez obzira na to što oni kažu da je to svojevoljno, to uopće nije bilo svojevoljno – svjedoči radnica Osnovnog suda u Mitrovici, koja je pristala da govori isključivo uz uslov anonimnosti.

Njen identitet je poznat redakciji Radija Slobodna Evropa (RSE).

– Oni svi kažu da ne moraš ali znaš da moraš, da si primoran, ako ne potpišeš zapalit će ti kola ili bilo šta mogu da urade sa tobom – kaže sagovornica RSE.

Policija Kosova je u posljednja dva mjeseca registrovala pet slučajeva paljenja imovine osobama koje su odlučile da KM (Kosovska Mitrovica) tablice zamijene sa RKS (Republika Kosovo), što vlasti Kosova karakterišu kao “zastrašivanje.”

Sa 500 eura plate na 160 pomoći iz Beograda

Svi sagovornici RSE su zabrinuti za budućnost sebe i svoje porodice jer ne znaju kako će da prežive bez plaća, te podvlače da svi imaju kredite koje ne znaju kako da vrate.

Općinski radnik kaže da mu je i supruga radila u jednoj od institucija Kosova, pa su tako sa dvoje maloljetne djece ostali bez ikakvih primanja.

– Dešava se to da mi koji nećemo da napustimo te institucije, bit ćemo neki izdajnici. To je sramota – navodi sagovornik koji također insistira na anonimnosti.

Radnica iz pravosudnog sistema, pak, otkriva da im je zvanični Beograd osigurao privremenu platu u iznosu od 20.000 dinara, što je oko 160 eura.

– Od toga prosto ne možeš da živiš, niti možeš da preživiš. Imam kredit više od 6.000 eura i ne znam kako ću sada da ga vratim. Stvarno je strašno – priča ona dalje.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button