Kosovo

BEZUSPJEŠAN OTPOR Kurti poručio vlastima u Srbiji: Od Kosova ste se oprostili 1999. godine, sada ste oruđe Kremlja

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je danas da pokušaj Srbije da destabilizira situaciju na Kosovu neće uspjeti.

Kurti smatra da će pokušaj srbijanskih vlasti biti neuspješan jer je Kosovo jaka demokratija.

“Poštovani građani Kosova, od 1. novembra izrečene su opomene vozačima automobila koji imaju ilegalne tablice na teritoriji Kosova, a što je nasljeđe Miloševićevog režima. Do danas je izrečeno ukupno 843 opomena. Incidenata nije bilo niti registrovanih pritužbi. Tako ćemo nastaviti tri sedmice, odnosno do 21. novembra, kada počinju kazne po zakonu. U međuvremenu, građani sa nelegalnim registarskim tablicama KM, PR itd., moći će ih pretvoriti u legalne RKS uz ogromne poreske olakšice”, najavio je Kurti.

Naglasio je da su predstavnici Srpske liste još prošle sedmice rekli da će organizovati žestok otpor.

“Međutim, nisu dočekali 21. novembar, a Beograd je počeo sa prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, nešto drugo je u pitanju. Jasno je o čemu se radi: predsjednik Srbije je lagao i razočarao Amerikance i Evropljane, vrlo često se sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, budući da nije demokratska zemlja, postaje oruđe Kremlja. Također, čini se da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar vanjskih poslova Srbije, moćniji od bivšeg ministra informisanja Miloševića, sada predsjednika Srbije. Ovo je njihova lična borba za vlast, ni za građane ni za državu”, istakao je premijer Kosova.

Poručio je da je Srbija Kumanovskim sporazumom od 9. juna 1999. godine kapitulirala i oprostila se od Kosova.

“Nema potrebe da gubite vrijeme i nastavljate da odlažete. Podržavajući Miloševića i Šešelja prije četvrt vijeka, napustili ste Kosovo. Podržavajući Putina i Lavrova danas, napuštate Evropu. Pozivam sve građane Srbije na Kosovu da zadrže mir, mir i sigurnost. Nisam ja premijer protiv vas, ali Beograd je protiv mene. Ja sam premijer koji će vam služiti poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosovo”, poručio je.

Pozvao je kosovske Srbe da ne bojkotuju institucije Kosova.

“Držimo se svi demokratskih i evropskih vrijednosti vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i sloboda, političkog pluralizma”, zaključio je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button