Kosovo

REAKCIJA NATO-A Prvi dodatni kontingent Nato vojnika stigao na Kosovu

Prvi kontingent od 200 britanskih vojnika stigao je u petak na Kosovo, objavila je mirovna misija NATO snaga na Kosovu, KFOR.

U službenom saopćenju navodi se da raspoređivanje dolazi nakon napada na Policiju Kosova 24. septembra i porasta napetosti u regiji.

“Vojnici iz 1. bataljona Kraljevske pukovnije princeze od Walesa pridružuju se kontingentu od 400 britanskih vojnika koji su već na Kosovu. Rumunska vlada objavila je u utorak da također šalje oko 100 dodatnih vojnika za jačanje KFOR-a”, objavio je KFOR.

Nadalje se navodi da je ovo mudar korak kako bi se osiguralo da KFOR ima snage koje su mu potrebne za ispunjavanje svog mandata UN-a, za održavanje mirnog i sigurnog okruženja kao i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu.

Raspoređivanje se temelji na zahtjevu vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi i odobrili su ga saveznici u Sjevernoatlantskom vijeću. NATO od 1999. godine vodi mirovnu operaciju na Kosovu u skladu sa svojim mandatom, prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. KFOR se trenutno sastoji od više od 4.500 vojnika koje doprinosi 27 NATO saveznika i partnera.

U međuvremenu se također očekuje da Njemačka pošalje oko 150 vojnika na Kosovo u aprilu sljedeće godine. To je u petak rekao glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane. Prema njegovim riječima, odluka nema nikakve veze s trenutnim napetostima na sjeveru Kosova i da će vojnici služiti kao kompenzacija za povlačenje austrijskih vojnika u sastavu KFOR-a.

Rekao je kako dodatni vojnici neće povećati ukupan broj vojnika KFOR-a na Kosovu. KFOR ima oko 4.500 vojnika na Kosovu iz 27 zemalja NATO-a ali i drugih partnerskih zemalja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button