Kosovo

ZAŠTO JE PLAN PROPAO Ministar odbrane Kosova pojasnio šta je bio cilj napadača na sjeveru Kosova: Banjska je bila okidač

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci analizirao je akciju grupe Srba koja je 24. septembra napala Policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana.

On je u intervjuu za emisiju “Kallxo Përnime” rekao da smatra da je Banjska bila samo okidač da se trupe ove grupe rasporede na terenu.

“Osvajanje terena bio je glavni cilj ili svrha terorističke grupe koja je napala Policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana, odnosno postavljanje borbenih položaja. Cilj je bila djelimična invazija zauzimanjem sjevernog dijela zemlje”, kazao je Maqedonci.

Ministar je dodatno objasnio razloge neuspjeha Milana Radoičića i njegove grupe. Prema njegovim riječima, grupa nije dobro procijenila situaciju i percepcija onoga što ih čeka bila je pogrešna.

“Teroristička akcija je propala zbog pogreške koju su napravili u smislu reagiranja u kontaktu s patrolom Policije Kosova, jer pogreške često dolaze iz pogrešnih procjena i pogrešne percepcije. Mislim da su oni kada su ulazili na Kosovo procijenili da Policija Kosova neće imati kapaciteta, barem s ovim patrolama i malim timovima, oduprijeti se ili ometati njihovo kretanje, tako da je to s njihove strane kriva procjena”, rekao je Maqedonci.

Ocijenio je i s vojnog aspekta da su krivo procijenili i trenutak reakcije.

“Cijenim da je Banjska bila prvi okidača na terenu za raspodjelu vojnika”, rekao je Maqedonci.

Ministar Maqedonci je rekao i da grupa u Banjskoj nije razmatrala mogućnost da će naići na policijsku patrolu.

“Nisu mislili da će policija pružiti otpor, ali vjerujem i da nisu vjerovali da će tu biti policajac na dužnosti”, dodao je ministar Maqedonci.

Podsjećamo, u policijskoj akciji koja je uslijedila nakon ubistva Policajca ubijena su trojica napadača , dok je četvrti naknadno pronađen. Kosovo je za napad optužilo Srbiju i objavilo niz dokaza, dok je Srbija negirala umješanost.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button