Politika

KOSOVAPOST Kurti će prihvatiti njemački model ZSO, ali će tražiti ukidanje zagarantovanih 10 mjesta Srbima u parlamentu

Premijer Kosova Albin Kurti na narednom sastanku u Briselu mogao bi da izađe sa svojim prijedlogom oko ZSO, odnosno prihvatanjem njemačke varijante, ali bi zauzvrat tražio uklanjanje političke privilegije koju srpska manjina ima u Ustavu, a koja je nastala kao rezultat Ahtisarijevog paketa i zagarantovanih 10 mjesta Srbima u Skupštini Kosova, prenosi KosovaPost.

Kako se dalje navodi u tekstu Kurti će u Briselu zatražiti od EU da se odluči ili za ZSO ili za “političke privilegije Srba i 10 u parlamentu”.

“Mi zadržavamo asocijaciju i uklanjamo političku privilegiju, ili zadržavamo političku privilegiju, a ne Zajednicu. Oba ne može”, navodno stoji u prijedlogu, piše Pamfleti.

I za to se kao argument očekuje da Vlada Kosova potegne pitanje Albanaca koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, ili drugih etničkih manjina kao što su Bošnjaci Sandžaka, koji nemaju fiksni bonus za poslaničko mjesto u Ustavu Srbije. 

Predstavnici međunarodne zajednice su takođe zabrinute zbog riječi koje su čuli tokom konsultacija u Prištini.

“Srbija neće menjati Ustav za Kosovo, a zašto bismo mi bili spremni da ga menjamo za Srbe”, navodno je Kurti poručio međunarodnim predstavnicima.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button