Vjera

14. OKTOBAR Veliki događaj za muslimane u Kelnu: Iščekivanje prvog ezana putem razglasa u ovom gradu

Muslimani u Kelnu s nestrpljenjem očekuju petak, 14. oktobar, kada će obaviti džuma-namaz, sedmičnu molitvu petkom, i po prvi put čuti ezan putem razglasa u tom gradu, piše Anadolu Agency (AA)

Grad Keln, u kojem živi značajan broj muslimanske populacije, prošle godine najavio je da će, uz određene uslove, biti omogućeno učenje ezana (poziv za molitvu) petkom putem razglasa u peridou od dvije godine, nakon čega je Turska islamska zajednica sa sjedištem u Njemačkoj (DITIB) aplicirala da se ezan za džuma-namaz uči putem razglasa i u Centralnoj džamiji u Kelnu.

Zamjenik predsjednika DITIB-a Abdurrahman Atasoy je u izjavi za AA naveo da pozdravljaju dozvolu za ezan putem razglasa u Kelnu.

Naveo je kako očekuju da će se prvi ezan čuti već 14. oktobra, te kako se radovi na tome privode kraju.

“Ostalo je nekoliko manjih sitnica koje treba uraditi. Ovdje ne govorimo o ustavnom okviru, već o mjerenjima koje mora izvršiti gradska uprava, a prvi ezan ćemo proučiti ovdje 14. oktobra”, rekao je Atasoy, te dodao:

“Ovdje smo rođeni i odrasli, ovdje živimo, prakticiramo svoju vjeru, tako da je to što smo dio ovog mjesta i mogućnost pozivanja ezana pokazatelj toga i važan znak za nas. Želio bih ovom prilikom da zahvalim gradonačelnici Kelna Henriette Reker”, poručio je Atasoy.

Direktor Moschee-Foruma Murat Sahinarslan objasnio je da su se prijavili za ezan putem razglasa u džamiji u novembru 2021. godine i da su pripremili traženi stručni izvještaj i dostavili ga općinskim vlastima.

“Sada su dali povratne informacije o izvještaju i bit će nekoliko manjih popravki u narednim danima. Nakon toga će ugovor biti potpisan i mi ćemo započeti dvogodišnji projekat učenja ezana putem razglasa”, pojasnio je Sahinarslan.

Naveo je da se slične prakse primjenjuju u drugim gradovima Njemačke i da druge džamije u Kelnu čekaju centralnu džamiju.

“Ova praksa je u Duren džamiji prisutna već 35 godina, Rendsburg džamija to radi već godinama u sjevernoj Njemačkoj, tako da nismo prvi. Ostale džamije u Kelnu se još nisu prijavile, radimo u koordinaciji sa našim DITIB džamijama po ovom pitanju. Konsultujemo se sa njima, kada krenemo sa ezanom, sastat ćemo se sa ostalim našim džamijskim udruženjima i dati im smjernice u ovom procesu”, rekao je Sahinarslan.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Saff.ba

Više iz rubrike

Back to top button