BošnjaciSTAVOVI

OD BKC-A DO UZURPIRANJA SEOSKIH ZEMLJIŠTA POČELO JE! Ugrožen mir i opstanak Bošnjaka na Kosovu

Nakon niza dešavanja na prostoru na kojima žive Bošnjaci Kosova, jedan od posljednjih u nizu je i uzurpacija, odnosno prodaja i ustupanje seoskog prostora koje je u vlasništvu Gornjeg Ljubinja.

Dugi niz godina se ovo dešava Bošnjacima Kosova. Naša omladina bježi sa ovih prostora, ne zato što nema posla, već zbog države i vlasti.

Dokle će Bošnjaci Kosova trpjeti ovo ugnjetavanje?

Problem nije samo kod Bošnjaka, već i kod ostalih nevećinskih zajednica, a u manjem rasponu i kod većinskog stanovništva.

ČIJI JE BOŠNJAČKI KULTURNI CENTAR U PRIZRENU?

Prvi problem u nizu ovih dana je Bošnjački Kulturni Centar (BKC) u Prizrenu, naime, ova zgrada samo nosi naziv “Bošnjački Kulturni Centar”, a u njoj će kancelarije imati i druge zajednice.

Dodjela prostorija prije svečanog otvaranja Bošnjačkog Kulturnog Centra u Prizrenu i najava da će u Bošnjačkom Kulturnom Centru kancelarije imati i udruženja iz albanske, turske i romske zajednice izazvalo je reakcije među Bošnjacima.

Direktor uprave kulture, omladine i sporta grada Prizrena, Adem Morina je na pitanje čiji je Bošnjački Kulturni Centar, novinara RTK Mustafe Balje, odgovorio je da bez obzira što objekat nosi naziv Bošnjački Kulturni Centar, on nije namjenjen samo Bošnjacima, već i svima onima kojima je potreban.

Pitanje novinara Mustafe Balje koje je poslato putem pisane forme Ademu Morini

NVO “ADET” i predsjednik iste, Musa Bajmak, je među prvima sa svojim članovima i uz veliku podršku naše zajednice, reagovao protiv kršenja prava Bošnjačke nevećinske zajednice na Kosovu. Pogledajte video prilog od RTK televizije.

Najprije je Opština Prizren, 08. jula, nenajavljeno i odjednom, bez ikakve manifestacije, odlučila da otvori ovaj Bošnjački Kulturni Centar.

Zatim je to otvaranje od strane zamjenice premije Kosova, Emilije Redžepi proglašeno kao “generalna proba”, a da će svečano otvaranje biti 28. septembra na Dan Bošnjaka Kosova.

Svoj kutak, kancelariju, u Bošnjačkom Kulturnom Centru su dobili:
– ISDY
– ART TEATAR
– DURMISH ASLLANO
– Bekim Fehmiu
– Šarski Behar

Većinu u Bošnjačkom Kulturnom Centru čine albanci, Turci i Romi, dok je samo jedna Bošnjačka NVO dobila kancelariju.

Što znači da u Bošnjačkom Kulturnom Centru ima najmanje Bošnjaka.

Nakon jednog dana, sve ne Bošnjačke NVO vraćaju ključeve i odustaju od kancelarije, time dokazuju svoje građanstvo i poštovanje prema svojim sugrađanima.

Savjetnik ministrice za vanjske poslove gospodin Ćerim Bajrami, navodi da je ovo samo grubo kršenje bošnjačkih ljudskih i nacionalnih prava, i onoga što je ta ista opština Prizren radila i donosila odluke unazad 10-tak godina, otkad se gradi ovaj omanji objekat BKC.

Da li Bošnjaci Kosova imaju ikakva prava?

Dr. Esmir Kasi: Bošnjaci Kosova apsolutno nemaju nikakva prava

UZURPACIJA SEOSKOG ZEMLJIŠTA U GORNJEM LJUBINJU

Drugi problem u nizu ovih dana je i uzurpacija seoskog zemljišta u Gornjem Ljubinju.

Naime, 07. septembra ove godine održana je licitacija u hotelu “Grand” u Prištini gdje se na prodaju nudilo seosko zemljište u posjedu Gornjeg Ljubinja.

Kako bi ste učestvovali u licitaciji, na početku, bilo je potrebno uplatiti 5.000 eura.

Na licitaciji je postavljeno mjesto zvano “Ćalije” veličine skoro 1 hektar.

Označeno mjesto “Ćalije” u veličini od skoro jednog hektara

Licitaciji je učestvovalo dosta ljudi, firmi i organizacija, a sa najvećom ponudom od 111.111 eura, mjesto je kupio vlasnik ABI Centra u Prizrenu.

Licitacija za kupovinu zemljišta u seoskom vlasništvu

Također se na tom mjestu nalazi i seoski rezervoar vode, te je samim tim ugrožena i bezbjednost mještana sela.

Dr. Esmir Kasi kaže: “Ono malo što je urađeno u Gornjem Ljubinju tokom 20. veka, uništeno je u 21.”

Ovim putem redakcija KosovoPress portala poziva sve Bošnjačke političke subjekte i sve Bošnjake Kosova da podignu svoj glas, da ne damo ono što je naše.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Autor
Daut Šabani
Izvor
KosovoPress

Više iz rubrike

Back to top button