Politika

PREMIJER KOSOVA Kurti kritikuje sindikat obrazovanja: Ucjenjuju Vladu, a djeca funkcionalno nepismena

Premijer Kosova Albin Кurti kritikovao je Ujedinjeni sindikat obrazovanja koji štrajkuje od 25. avgusta jer je, kako je rekao, neodgovorno pozivati samo na povećanje plata, u vrijeme kada je većina djece funkcionalno nepismena, prenosi Koha.

Premijer Kurti je zahtjev za dodatnih 100 eura mejsečno na plate zaposlenih do usvajanja i stupanja na snagu Zakona o platama opisao kao apsurdnu, iracionalnu i proizvoljnu želju štrajkača. 

Kurti je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio novi finansijski paket, koji uključuje 50 eura svakog mjeseca za radnike u javnom sektoru. 

Ali, prema njegovim riječima, taj paket je vezan za borbu protiv inflacije i nema veze sa zahtjevom za usvajanje Zakona o platama.

“Na Kosovu, kada nam PISA testovi pokazuju da je tri četvrtine funkcionalno nepismene djece, ucjenjivati Vladu, prijetiti Vladi raspadom države je apsolutna neodgovornost. Svi gube od štrajka. Dan bez učenja za djecu je neodgovorno ponašanje. Zbog nepismenih i zbog razmišljanja samo o platama, dopunjuju se naše socijalne liste, ili pomoćni ili fizički radnici u Njemačkoj. Moramo da popravimo obrazovni sistem, ali vidite šta se dešava, traženje novca da bankrotira državu, da uništi državu. Ja pozivam ljude na racionalnost, odgovornost i podučavanje”, rekao je Kurti.

On je rekao da nije nedostajao socijalni dijalog sa sindikatima, ali je naveo da se kao premijer sastaje samo sa predsednikom Unije sindikata, a ne i sa čelnicima sindikalnih ogranaka.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button