Društvo

ŠEST PUTA VEĆA PLATA U NJEMAČKOJ Više od 200 ljekara godišnje napusti Kosovo

Više od 200 ljekara godišnje sa Kosova odlazi u zemlje Evropske unije, a ako se trend odlaska nastavi ovim tempom, Kosovo rizikuje da ostane bez doktora, prenosi Reporteri.

Prema podacima, ljekari u Njemačkoj, gdje ljekari sa Kosova najčešće odlaze, imaju šest puta veću platu od svojih kolega na Kosovu. Bruto plata ljekara na Kosovu je 630 eura, dok su doktori u Njemačkoj plaćeni i do 4.000 eura, i to ostaje među prvim razlozima zbog kojih ljekari najupornije traže posao u Njemačkoj.

Plate zdravstvenih radnika na Kosovu su najniže, iako se o ovom pitanju dosta razgovaralo i bilo je raznih protesta. Prema podacima, bruto plata ljekara na Kosovu iznosi 610 eura.

Zemlje zapadnog Balkana posljednjih pet godina doživele su najveću migraciju građana, posebno onih iz oblasti medicine, građevinarstva i drugih profesija koje zahtjevaju zemlje poput Njemačke i Austrije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button