Politika

KULTURNO NASLJEĐE Çeku: Srbija krši sve dogovore 1.247 artefekata sa Kosova se nelegalno drži u Beogradu

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Çeku naveo je da je Srpska akademija nauka 1999. godine preuzela 1.247 artefakata iz javne muzejske zbirke iz Narodnog muzeja Kosova, koje nije vratila i time prekršila prvobtini sporazum iz 1999. godine.

On je na Twitteru napisao da ovo predstavlja dio srpskog genocida protiv identiteta Albanaca.

“Srpska akademija nauka je tokom rata (1998-99) preuzela 1.247 artefakata iz javne muzejske zbirke iz Narodnog muzeja Kosova. Bio je to dio srpskog genocidnog projekta protiv istorije identiteta Albanaca, zajedno sa uništavanjem preko 1.000 mjesta kulturnog nasljeđa”, istakao je on.

Çeku je naveo da se 24 godine kasnije artefekati i dalje nalaze u Beogradu, čime, kako je istakao, Srbija krši sporazum.

“Skoro 24 godine kasnije, zbirka se i dalje nepravedno i nelegalno drži u beogradskim muzejima. Prema prvobitnom ugovoru, artefakti su odneti na privremenu izložbu, ali još uvijek nisu vraćeni tamo gdje im je mjesto, Narodni muzej Kosova. Srbija očigledno krši prvobitni sporazum iz 1998/99 potpisan između odgovarajućih institucija Kosova i Srbije, Unescovu Konvenciju iz 1970. godine o vraćanju kulturnih dobara u mjesto porijekla i Ahtisarijev dokument koji određuje vremenski okvir za vraćanje zbirke”, naveo je Çeku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button