Politika

KRIMINAL Mediji u Venecueli optužuju Pacollija za pranje novca i učešće u korupciji

Kosovskog biznismena i bivšeg ministra Bexheta Pacollija mediji u Venecueli optužuju da je umlešan u koruptivne afere sa uticajnim političarima, ali i za saradnju sa organizovanim kriminalom, prenosi Reporteri.

Prema pisanju lista Gazeta Shqiptare, Pacolli je optužen da je bio saradnik biznismena Enrikea Raisa u kompaniji “Alba Petroleos“, koja je salvadorski konzorcijum stvoren novcem venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA za vrijeme predsednika Uga Čavesa. Tužilaštvo Salvadora je 2019. godine otvorilo istragu protiv “Albe Petroleosa” zbog sumnje da su “oprali” oko milijardu dolara.

U izvještaju objavljenom u venecuelanskim medijima, Pacolli je optužen da je umješan u korupcijski skandal, pozivajući se na nepravilnosti koje je objavio “Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji” prilikom dodjeljivanja nagrade za izgradnju aerodroma u Valoni u Albaniji.

U izvještaju venecuelanskih medija govori se i o rafineriji nafte na Kosovu, gdje je povezan Pacolli, ali takvih rafinerija nafte na Kosovu nema.

Kako navode venecuelanski mediji, mreža kompanija povezanih sa Pacollijem i Raisom, od Evrope do Salvadora, obuhvata kompanije koje su vršile transakcije i “moguće pranje miliona dolara iz venecuelanske državne nafte”.

Također, poslovi između Raisa i Pacollija uključivali su navodno i posao sa čvrstim otpadom u Salvadoru početkom prošle decenije, koji je Salvadorac uspostavio u saradnji sa Hozeom Luisom Merinom, zvaničnikom tada vladajuće ljevičarske partije FMLN. Merino, poznat u salvadorskoj politici kao “Komandante Ramiro”, takođe je pod istragom u Sjedinjenim Državama zbog pranja novca i njegove moguće veze sa trgovinom oružjem Revolucionarnim snagama Kolumbije (FARC).


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button