Politika

SAMIT EU Osmani u Briselu: Građani Kosova su diskriminisani, ovo je velika nepravda

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na Samitu Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana iznjela zahtjev za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, prenosi Lajmi.

„Građani Kosova se osjećaju diskriminisanima, uprkos tome što su najproevropski orijentisani narod i ispunjavaju sve kriterijume. Oni ostaju izolovani u srcu kontinenta na kom žive. Žele bezvizni režim da bi vidjeli, osjetili i doživjeli Evropu. Ironija je u tome što smo mi ovde kao ravnopravni članovi međunarodne zajednice, razgovaramo o evropskoj agendi, ali ja danas ovde sjedim među vama kao jedina osoba za ovim stolom koja treba da dobije vizu da bi prisustvovala samitu. Postoji liberalizacija viznog režima za udaljene zemlje poput Venecuele, ali građani Kosova koji žive na maloj udaljenosti automobilom, žive u vašem komšiluku, ne mogu slobodno da putuju. Ovo je velika nepravda. Kosovo je uradilo svoj dio posla, sada ste vi na redu”, istakla je Osmani.

Ona je poručila da nije moguć trajni mir i stabilnost u Evropi bez Zapadnog Balkana integrisanog u euroatlantske strukture.

“Nisam ovdje došla zbog ispraznih političkih izjava, već u najboljoj namjeri da pričam o posljedicama po cijeli naš kontinent ukoliko se integracija Zapadnog Balkana dodatno odugovlači”, poručila je Osmani.

Rat u Ukrajini, kako je navela, označava više od jedne prekretnice za Evropu.

“To je redefinisalo našu budućnost. To bi trebalo da bude podsticaj za ubrzano djelovanje EU prema onim državama koje imaju za cilj da se pridruže, a što je najvažnije, prema onim državama koje ovde pripadaju”, rekla je Osmani. 

Kako je navela, narod Kosova zna kako je boriti se, čak i kada pobjeda može izgledati nemoguće, i danas je uz narod Ukrajine.

“Postoji put za Moskvu i put za Brisel – ovi putevi se ne ukrštaju i dalje su nego ikad. Sa ove tačke gledišta, ruske satelite u našem regionu ne treba tolerisati. 23 godine nakon Miloševićevog genocidnog rata, Kosovo je dinamična demokratija i otkako su naše nove institucije stupile na dužnost prošlog proljeća, ojačali smo vladavinu prava i demokratsko upravljanje”, rekla je ona.

Također je istakla da je Kosovo odlučilo da aplicira za status kandidata za članstvo u EU ove godine i da se nada podršci toj aplikaciji na narednom sastanku Savjeta EU. 

“Neodlučnost Evropske unije prema našem regionu stvorila bi prilike za Rusiju, nešto što nijedan razuman lider u ovoj prostoriji ne bi trebalo da želi”, navela je Osmani.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button