Politika

PREDSJEDNICA KOSOVA Osmani: Liberalizacija i članstvo Kosova u međunarodne institucije što prije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani učestvovala je na centralnoj manifestaciji povodom Dana mira “Od egzodusa do slobode” u Muzejskom vozu u Elez Hanu odakle je pozvala na liberalizaciju viznog režima i integraciju Kosova u međunarodne organizacije, prenosi Telegrafi.

“Danas se Evropa ponovo rađa na Kosovu integrisanom u porodicu EU, tako da liberalizacija mora da se desi što je prije moguće i Kosovo postane dio euroatlantskih struktura gdje mu je mjesto”, rekla je Osmani.

Ona je dodala da su prije 23 godine vozovima Albanci napustili Kosovo.

“Blizu milion kosovskih Albanaca tokom marta 1999. godine pa nadalje bilo je nasilno protjerano iz genocidnog srpskog režima u susjednim zemljama u evropske zemlje. Egzodus biblijskih razmjera imao je samo jedan cilj od strane Srbije u to vrijeme, istrebljenje albanskog naroda i etničko čišćenje Kosova”, istakla je Osmani.

Predsjednica Kosova naglasila je da joj je čast što je pored nje žena koja je 1999. godine doživela jedan od svojih najtežih dana.

“Sa svojom šestomjesečnom ćerkom bila je dio karavana izbjeglica koje su Srbi nasilno iselili iz svojih domova, primoravajući ih da pobjegnu u Makedoniju. Ova žena je Sherife Luta, a svojom fotografijom koja kruži po naslovnim stranama svjetskih medija, postala je portret Kosova u to vrijeme ali i žena borac. Prije 23 godine njen san, ali i san svih stanovnika Kosova, počeo je da postaje stvarnost kada su trupe NATO-a stigle na Kosovo”, kazala je ona.

Ona je navela da je 12. juna 1999. godine počelo stvaranje “najprosperitetnije države na svijetu”.

“Mračni čas istorije za nas je prošao. Miloševićev režim dobio je kaznu koju je zaslužio. Beskrajna zahvalnost UÇK i NATO. Nećemo prestati da tražimo pravdu za zlostavljane žene, za nestale i sve civilne žrtve”, rekla je Osmani.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Telegrafi

Više iz rubrike

Back to top button