Politika

POZIV SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA Srpska lista mora na saslušanje ‘milom ili silom’

Poziv Specijalnog tužilaštva na saslušanje niko ne može da izbjegne, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši tužilac pri ovoj pravosudnoj instituciji Sul Hoxha.

Da nekim srpskim građanima, privrednicima, gradonačelnicima, poslanicima i političkim predstavnicima, Policija Kosova pokušava da uruči poziv za saslušanje zbog “napada na ustavni poredak Kosova”, rekao je još 25. aprila je na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Hoxha dodaje da, ako se neko ne odazove pozivu, nadležni imaju pravo da tu osobu privedu, odnosno uhapse. Podvlači da se poziv ne šalje po drugi put.

“Odbijanje (pojedinca da primi poziv) može dovesti do odlaganja, ali će definitivno (saslušanje) biti obavljeno”, naglasio je Hoxha.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba i ima podršku zvaničnog Beograda.

Rakić je u međuvremenu 9. juna potvrdio i da je poziv stigao njemu, ali i potpredsjedniku Srpske liste Igoru Simiću i članu predsjedništva Slavku Simiću.

Inače, Goran Rakić je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, Igor Simić je poslanik u Skupštini Kosova ispred Srpske liste, dok je Slavko Simić zamjenik predsjednika Parlamenta Kosova.

Rakić je ponovio stav Srpske liste da se niko sa navodnih spiskova neće odazvati saslušanju te da će u slučaju hapšenja “uslijediti protesti svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima pa čak i sprovođenje građanske neposlušnosti”.

RSE se obratio Specijalnom tužilaštvu Kosova s upitom zbog čega se vode procesi protiv nekih pojedinaca sa sjevera Kosova i koji su dalji koraci, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je ranije naveo kako Specijalno tužilaštvo navodno vodi postupak protiv više od 70 pripadnika srpske nacionalnosti sa sjevera Kosova zbog učešća na protestima od prošle godine, ali nije precizirao o kojim protestima se tačno radi.

Iz Policije Kosova za region sjever je ranije za RSE potvrđeno da policija pojedincima uručuje pozive, ali nisu precizno naveli šta stoji u tim pozivima, kome se uručuju i da li je neko prihvatio da primi poziv.

RSE se ovim povodom obratio i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, ali do objavljivanja ovog teksta niko nije odgovorio na upite.

Kada su protestvovali Srbi na sjeveru?

Pripadnici srpske zajednice su protestvovali u oktobru prošle godine, nakon akcije u borbi protiv krijumčarenja robom, koju je Policija Kosova sprovela u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

Policija je saopštila da je u toj akciji zaplijenjena “švercovana roba, vrijedna više stotina hiljada eura”, a zatvoreno je nekoliko alternativnih puteva, koji su se koristili za krijumčarenje robe.

Također, lokalni Srbi na sjeveru Kosova su septembra prošle godine dvije nedjelje držali u blokadi dva granična prijelaza Jarinje i Brnjak, nakon što je Vlada Kosova uvela recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica.

Na tim prijelazima su sve vrijeme sa građanima bili i predstavnici Srpske liste.

“Tužilaštvo moralo da spriječi dezinformacije”

Veroljub Petronić, izvršni direktor nevladine organizacije Humani Centar Mitrovica, koji se bavi i bezbjedonosnim pitanjima, smatra da je Specijalno tužilaštvo iz Prištine trebalo odavno u javnost da izađe sa preciznim podacima oko procesa koji se vode protiv nekih pojedinaca.

Prema njegoovj ocjeni, jedino na taj način je mogla da se izbjegne moguća destabilizacija.

Ovako, kaže Petronić, kruže razne dezinformacije a narod je uplašen jer putem aplikacije Viber kruže razni spiskovi s imenima ljudi iz redova srpske zajdnice sa sjevera Kosova.

“Tako se širi strah kod građana koji može da destabilizuje, ionako već nestabilnu situaciju. Sama činjenica kada neko zna da je na nekom spisku, ne znajući da li je taj spisak tačan ili nije tačan. Skoro se Policija oglasila da ima saznanja da se traga za nekim licima”, podvlači Petronić u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

U tom kontekstu, dodaje on, državni tužilac Kosova je bio u obavezi da razjasni kako su ti spiskovi došli do samih građana i za šta se oni tačno terete.

Petronić navodi da je sada već i evidentno da će prva hapšenja izazvati proteste građana.

“Plašim se da se na tome neće završiti, nemiri su neminovni”, smatra Petronić.

“Moguća eskalacija situacije”

I politički analitičar iz Prištine Agon Maliqi ocjenjuje da situacija na sjeveru Kosova može da eskalira ukoliko pojedinci nastave da odbijaju pozive tužilaštva i ako policija bude morala da reaguje.

On u izjavi za RSE navodi da niko ne bi trebao da bude iznad zakona, ali da u ovom slučaju tužilaštvo ipak treba da razmotri moguće opasnosti po bezbjedonosnu situaciju, te da pronađe načina da upravlja situacijom.

“Prijetnje bojkotom institucija ili (najava) građanske neposlušnosti su stalne na sjeveru (Kosova) ali se do sada nisu ostvarile. Da li će se tako biti i dalje, nije jasno. Nejasan je i stav Beograda oko tog razvoja situacije”, kaže Maliqi.

Smatra i da bi Beograd ovu situaciju mogao da iskoristi za sticanje političkih poena na međunarodnoj sceni, odnosno za narativ kako se na Kosovu “progone Srbi”.

Reakcija Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Petar Petković je 9. juna na svom Twitter nalogu naveo da je obavjestio Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, o “progonu čelnika Srpske liste od strane Vlade Kosova” na čijem čelu je Albin Kurti.

Petković je napisao da se prevario svako ko misli da će uplašiti Srbe na Kosovu.

“Nije to ni jačima uspjelo, neće ni Kurtiju koji bi da ruši mostove saradnje i mira. Srbi će ostati jedinstveni u odbrani legitimnih prava”, napisao je Petković.

Inače, Srpska lista je formirana 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda.

Od samog osnivanja učestvuju u radu Skupštine i Vlade Kosova, dok su gradonačelnici u svih deset opština sa srpskom većinom iz redova Srpske liste.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button