Politika

STRUČNJAK ZA BEZBJEDNOST Shala: Očekuju se promjene na Kosovu, novi premijer Konjufca ili Jahjaga

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala smatra da Kosovo u narednim mjesecima očekuju dramatična dešavanja, da se ide ka tome da se oformi privremena Vlada kako bi se postigao konačni sporazum sa Srbijom, najverovatnije u oktobru ili novembru.

Premijer nove vlade, ocijenio je on bit će ili Glauk Konjufca ili Atifete Jahjaga, prenosi Bota sot.

“Vlada jedinstva je opcija za konačan sporazum između Kosova i Srbije u oktobru ili novembru ove godine. Prema informacijama sa međunarodnog nivoa, Kosovo će biti preformatizovano, odakle će izaći nova-stara vlada sa izvršnim djelom LDK/AAK, dok će PDK u Skupštini podržati prijedlog koji je proizašao sa sastanka ‘vatikanske skupštine’, gdje će Kosovo i Srbija postići konačni sporazum koji garantuju SAD i Kina (za Srbiju)”, rekao je Shala.

Shala je dao dva imena koja će po njemu moći da predvode privremenu Vladu.

“Mnogi aktuelni ministri će otići, a mnoge tehnokrate će zauzeti ministarska mjesta sa nekim modifikacijama na nivou strukturnih podjela ministarstava kako sada funkcionišu. Za premijera nove vlade, prema evropskim preferencijama bio bi prihvaćen sadašnji predsjednik Glauk Konjufca, dok SAD preferiraju bivšu predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu”, kaže Shala.

On dodaje da će u toj postavci bezbjednosni mehanizam na Kosovu voditi žena obučena u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Sektor bezbjednosti će također pretrpjeti strukturne promjene gdje ćemo po prvi put na poziciji imati ženu zaduženu za bezbjednosni mehanizam kao rezultat prikazanog rada i obrazovanja koje je dobila u američkom Maršal centru. Ali, ostaje da se vidi u narednim mjesecima kako će teći unutrašnji procesi u političkim subjektima, koji će izaći sa prijedlogom nove vlade. Možemo reći da će dio ove vlade činiti dva bivša premijera Kosova i dva bivša ministra spoljnih poslova Kosova”, rekao je Shala.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Bota Sot

Više iz rubrike

Back to top button